Историята на Ренета от Каравелово, която учи италианци и гърци да тъкат на стан
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 19 Януари 2020 16:41

 

Карловката, която изтъка пано за папата

Майсторка от Розовата долина възкреси тъкачеството като един от най-старите, но вече изчезващи занаяти. За Ренета Стоянова, която живее в карловското село Каравелово, песента на стана е най-красивата музика.

И затова тя обучава малки и големи на това ценно умение, оцеляло през хилядолетията. От началото на своята дейност Ренета пусна в действие девет автентични стана от различни краища на страната - в Добрич, София, Смолян, Самоков, Пиринския край, Пловдив. Показва и на младежи, и на възрастни как се снове, как се вдяват нишките, как се натискат „краката“ на стана. Обучава своите ученици и в ателието си в Каравелово, и в Сопотския еснаф. Нарича най-малките, които са възраст от 4 до 10 години, „моите бели гълъби“. Има ученици от Гърция, Италия, Египет.

Тя е тъкачка-художничка и ръководителка на курсове по тъкачество. Нейни пана с изображения на рози украсяват зали в държави от петте континента, дори във Ватикана. Канят я да реди изложби в Подбалкана и в чужбина.

Научава този занаят от съпруга си Божидар, с когото от младостта им до преди 17 години, когато той напуска този свят, вървят рамо до рамо и освен общ дом имат и обща професия. Той е тъкач, а по онова време тя е майстор бижутер - кове изделия от мед и вие филигранни накити от сребро. Живеели в София, били членове на Задругата на майсторите на народните занаяти и работили във филиалите на задругата. През 1995-96 година обаче се заселили в Каравелово.

Нямаме корени в този край, тук ни привлече красотата на маслодайната роза, разказва Ренета. Било през месец май в началото на 90-те години, когато дошли на гости на своите кумове. Пътували от София към Карлово по Подбалканския път. Нацъфтелите розови градини омагьосали младата Ренета. Тя слизала от колата до всяка розова градина, влизала в нея, за да докосне розите и вдъхне аромата им.

После решили с Божидар да си купят къща в Каравелово. Дали си дума, че оттук насетне ще обучават безвъзмездно деца и възрастни, всеки, който желае, да тъче на хоризонтален стан - едно от най-древните човешки умения, оцеляло и до днес.

Освен деветте стана в различни градове на България Ренета пусна в действие и три стана в знакови за България обекти в Подбалкана - в национален музей „Васил Левски“, в къща-музей „Иван Вазов“ и в Сопотския занаятчийски еснаф.


Пускането на тези станове се оказва незабравимо преживяване, разказва Дора Чаушева, директор на НМ „Васил Левски“. Имахме стар тъкачен стан, съхранен в музея, но му липсваха някои елементи, пуснахме го в действие благодарение на Ренета. Тя сама успя да набави липсващите части, което не беше никак лесно. За насноваването се наложи да ходи до Самоводене. А всички работещи в музея жени минахме курс по тъкачество. Станът се намира в родната къща на Васил Левски. На него правим демонстрации на древния занаят. Българчета от Кьолн, които ни бяха на гости през лятото, останаха дълго край него, изучавайки техниката.

По случай 20 години от дейността си като тъкачка-художничка и ръководителка на курсове Ренета получи покана за изложба от Историческия музей в Карлово, посветена на Празника на розите. Част от произведенията е изработила с 15 свои ученици. След това дари 20 свои творби на музея. Поиска за това съгласието и на 15-те свои ученици, които са участвали в изработката на творбите.

Паната са ценен принос към музея, заяви директорката Мария Деянова. Те са изработвани в продължение на много години. Основният мотив в тях е маслодайната роза - символ на Карловската долина и на България. Тази роза е символ на красота и  е традиционен поминък на региона и за Каравелово - селото, в което Ренета избра да живее и твори. Дарението <210> е изложено на втория етаж на музея, посетителите много харесват тези пана, твърди Мария Деянова.

Дари картина на ЮНЕСКО


Само през последните три години Ренета представя свои творби в 17 изложби. През  2017 година нейна самостоятелна изложба в Патевата къща на Туристически комплекс Старинно Карлово представя 12 пана с изображения на рози. Произведенията <210> с рози са толкова впечатляващи, че тя получава специална покана за участие във Фестивал на розата в българското посолство, организиран от ЮНЕСКО - Атина-Пирея и острови. Ренета дари едно от паната на клуба на ЮНЕСКО, под чиято егида бе форумът.

Къща в Каравелово


С мъжа си Божидар решили да си купят къща в Каравелово. Дали си дума, че оттук насетне ще обучават безвъзмездно деца и възрастни, всеки, който желае, да тъче на хоризонтален стан - едно от най-древните човешки умения, оцеляло и до днес.

Освен деветте стана в различни градове на България Ренета пусна в действие и три стана в знакови за България обекти в Подбалкана - в национален музей „Васил Левски“, в къща-музей „Иван Вазов“ и в Сопотския занаятчийски еснаф

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker