Поискаха отстраняването на кмета на Калофер Румен Стоянов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 27 Януари 2020 12:07

Прекратяване на пълномощията като кмет на Калофер застрашава Румен Стоянов. Причината за това е, че не е изтекъл едногодишният срок от отстраняването му от длъжност, което стана

с решение на Комисията за  контрол и противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество на 19 март 2019 година. След обжалване, това решение бе потвърдено и от Административен съд – София, и от ВАС на 29 март 2019 година.

На 14 януари  тази година в Общинската избирателна комисия в Карлово по имейл е постъпил сигнал от Николай Йорданов, оформен като заявление, в което се иска отстраняването на Румен Стоянов от заеманата длъжност.

Още на 20 януари бе свикано  заседание на ОИК – Карлово, в него участваха 12 от от общо 13 нейни членове.

С  протокол, подписан от всичките 12 члена, участвали в заседанието,  ОИК изпраща запитване до Комисията за  контрол и противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество от кога влиза сила решението за отстранявано на Румен Стоянов от длъжността кмет на Калофер и кога изтича едногодишният срок, в който той не може да заема тази длъжност. Същото запитване е изпратено и до ВАС. Едва след това ОИК – Карлово може да се произнесе по казуса.


Очаквам отговорите на ККПКОНПИ и ВАС, заяви пред „Марица“ Румен Стоянов.  Не познавам Николай Йорданов, който е  подал сигнала, смятам, че такова лице не съществува и изпратеният  имейл до ОИК всъщност е анонимен, допълни той.

Дори сигналът да е анонимен, ние сме длъжни да реагираме, заяви председателят  на ОИК - Карлово Божидар Бакалов.

Пълномощията на Румен Стоянов като кмет на Калофер бяха прекратени на 29 март 2019 година с решение на ККПКОНПИ заради това, че той бе назначил за финансист на кметството  своя шурей. В местните избори през 2019 година Стоянов  отново се кандидатира за кмет на Калофер и бе избран на първи тур. На въпрос на „Марица“ защо ОИК  е допуснала Румен Стоянов да се регистрира като  кандидат за кмет при положение, че тече едногодишен срок в който не може да заема обществена длъжност,  от комисията отговориха, че Румен Стоянов като кандидат за кмет на Калофер е представил всички изискуеми от законодателството документи, както и  че в Изборния кодекс няма забрана лице, заемало обществена длъжност и отстранено от нея от ККПКОНПИ, да се кандидатира отново преди изтичане на едногодишния срок

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker