Уникална машина за рози показват на Агра 2020
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 11 Февруари 2020 12:05

Единствената в света многофункционална машина за обработка на насаждения с рози ще направи своята премиера по време на Международната селскостопанска изложба "Агра 2020". Наред с нея ще бъдат показани над

 

тридесет новости от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив, съобщават от пресцентъра на изложбения център.
С машината може да се пръска, да се прави резитба, да се бере и транспортира цвят от маслодайна роза. Разработката е на институт "Никола Пушкаров", който предлага и иновативен метод за очистване на земеделски земи от тежки метали, чрез използване на растения, извличащи вредните наноси.
Най-значимото научно-приложно постижение на Институт за космически изследвания и технологии за 2019 г. също ще бъде показано за първи път на "Агра". Това е интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на посеви, която е новост от европейски мащаб. Земеделските земи се заснемат с дрон, а информацията се анализира в сървър. Европейска новост е и платформата за електронна търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури, разработена от българска компания.
На "Агра 2020" ще бъдат презентирани сортове растения, създадени от научни институти в състава на Селскостопанската академия и са новост за нашия пазар.
Сред тях е български хибрид слънчоглед, устойчив срещу паразита синя китка. Този сорт е високопродуктивен, високомаслен и подходящ за отглеждане в страната. Нов сорт ечемик, с висока продуктивност и хранителната стойност, устойчив спрямо болести и суша, е разработил Институтът по земеделие в Карнобат.
Специалистите от областта на селското стопанство ще видят също последно поколение технологии, дигитални решения за фермите, техника, инвентар, семена и посадъчен материал, торове и препарати от водещи компании, участващи в "Агра 2020".
Международната селскостопанска изложба "Агра 2020"се провежда от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив. По същото време се провеждат изложенията "Винария" - за лозарство и винарство, "Фудтех" - за хранителната индустрия, и "Вкусове от Италия".

 

Източник: Пловдив, 11 февруари /Таня Благова, БТА/

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker