Тази вечер: Историци представят ръкописа "Кой предаде В. Левски?"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 13 Февруари 2020 07:25

Двама известни родолюбци  ще представят в Карлово ръкописа „Кой предаде В. Левски“  на един от изследователите на предателството на Апостола Васил Шанов.  Тетрадката с разработките е от  25 декември 1945  година, тя  бе открита

 

неотдавна от колекционера и дарителя Румен Манов и ще бъде представена пред публиката в Карлово от него и от проф. Пламен Павлов. 

Ръкописът на Васил Шанов  изследва най-драматичната част от живота на Апостола – процесът срещу него. Шанов е успял да разчете  телеграмата, която Софийският областен управител Мазхар паша изпраща до Търновския  областен управител, с която изисква да му бъде изпратен за разпит поп Кръстьо от Ловеч.

Представянето на ръкописа  „Кой предаде Левски?“ и  срещата-разговор с Румен Манов и проф. Пламен Павлов е на 13 февруари от 17.00 ч. в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово. С това събитие се слага началото на проявите в Карлово, посветени на 147 години от гибелта на Апостола.

Още една дискусия на тази тема организира Национален музей „Васил Левски“ на 17 февруари от 16 часа. Тогава ще бъде  представено изданието „Новите документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир“.

По установена от повече от век традиция възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски ще се състои на 18 февруари от 18 часа на пл.“Васил Левски“. Веднага след това  ученици от Средно училище „Васил Левски“ ще представят спектакъла “По дирите на сребърниците“.

Режисьор е Иван Стефанов, автор на сценария е учителят по литература Иван Шаламанов. Представлението е  от 19 часа в Зрителната зала на НЧ“Васил Левски-1861г.“.

На 19 февруари от 9 часа е Архиерейската света литургия и панихида в памет на Апостола в храм „Света Богородица“. Възпоменателният митинг-поклонение и поднасянето на венци и цветя на паметника на Васил Левски са от 11 часа на пл.“Васил Левски“, след  това  участниците в митинга ще потеглят в шествие до  родната къща на Апостола на свободата.

Там ще бъдат обявени  резултатите от студентския конкурс за есе “Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“ .

През цялата седмица има редица детски и ученически и прояви, посветени на Апостола – концерт, открит урок, футболен турнир.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker