Важно за собствениците на земя, които не я обработват - как да не я изгубят завинаги
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 14 Февруари 2020 15:42

Собственици на земя, които не я обработват, не я отдават под рента и аренда и не се интересуват от нея, или стопаните на т.нар. „бели петна“, губят милиони левове от ниски ренти. Тези хора могат да бъдат излъгани и дори да загубят собствеността на земята си, предупреждава анализ на Института за политики и развитие (ИПР).

Режимът на т.нар. „бели петна“ е регламентиран в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).  Това е механизъм, който дава право на земеделските производители да получат и обработват, по административен път, чужда земя, въпреки че нямат договор със собствениците. Въз основа на това те получават и право на европейска субсидия.

Според доклада на ИПР, най-много губят от ренти във Варна и Добрич. Друг риск е да бъде загубена изобщо собствеността над земята – чрез измама или прост законов трик, чрез механизма на придобивната давност. Вижте повече в приложените файлове.

На 22 февруари, събота, в сградата на Научно-техническите съюзи, в София, ул. Раковски 108, от 9 часа, Институтът събира безплатно собственици на такива бели петна, за да им  разясни какви са рисковете пред владеенето на тези терени.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker