Ротари -Карлово дари сензорна зала за децата със специални потребности
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 14 Февруари 2020 16:01

Напълно оборудвана нова сензорна зала за работа с деца със специални образователни потребности дари  Ротари клуб - Карлово. Тя

 

се намира в Младежкия информационен център /бившия Пионерски дом/ и бе открита официално.

За да осигури ценната придобивка Ротари - Карлово събра на свой  благотворителен бал през  2018 година сумата от 23 000 лв. и ги  инвестира в подобряване обучителната среда за децата със СОП в Социален център - Карлово и Дневния център за деца и младежи с увреждания в Сопот. В сумата е и голямо дарение от Мартин Банков от Канада, който изрично бе заявил волята си, дарението да се ползва именно за деца със затруднения.


Идеята за изграждане на такава зала бе подкрепена от социалния проект "Заедно за нашите деца" на президента на Ротари клуб Карлово 2018/2019 Петър Ламбрев.


Новата сензорна зала е оборудвана по съвременни стандарти за подпомагане развитието на децата със СОП с уреди, обучителни пособия и материали, допринасящи за развитието на тактилните усещания, концентрацията, когнитивните умения, баланса и фината моторика, изключително важни за ранна интервенция на уврежданията.


Залата бе открита от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Общината полага усилия за продължаване на социалната услуга в центъра, заяви кметът. Той  благодари на Ротари клуб - Карлово за подкрепата и голямата инвестиция за по-доброто бъдеще за децата на общината.


Президентът на Ротари-Карлово за 2019/2020 Здравко Костадинов благодари на всички, които се включиха в инициативата.

На откриването присъства и дистрикт гуверньора на Ротари България Митко Минев. Ротари клуб - Карлово е един от най-активните в България, заяви той и похвали благотворителната организация за инициативите и  всеотдайността на нейните членове към  обществено-полезни каузи и проекти.


Майки на деца със СОП изразиха благодарността си за това, че с общи усилия на Общината и Ротари клуб Карлово е изградена така необходимата зала за занимания.

Биляна Радева, майка на дете със СОП, която е и специален педагог по неволя със завършени курсове по програма  „Монтесори“ и обучения за родители на деца със СОП в Карин дом  - Варна, представи  уредите, обучителните пособия и материали в залата.


Младежи-доброволци към МИЦ - Карлово заявиха силното си желание да работят за по-доброто приобщаване на децата чрез организиране на детски празници и съвместни инициативи. Царицата на розите 2019 Яна Цветкова, сподели, че нейната специална кауза е именно работата с деца в риск.
Този социален проект е пример за силата на местната общност - Община, неправителствени организации и фондации, местен бизнес и доброволци, които обединени допринасят за по-доброто развитие на децата в нужда.


Кандидатствали сме с нови проекти за приобщаващи дейности между деца и младежи-доброволци, заяви ръководителят на Социалния център Цветина Захарлиева.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker