Нови документи за Васил Левски, открити от карловски историци представиха в София
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 14 Февруари 2020 16:49

Днес Министерството на културата представя разчетените "Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир".

Свидетелствата са събрани в книга, която ще бъде представена от директора на Национален музей "Васил Левски" – Карлово Дора Чаушева, уредника в музея Виктор Комбов и преподавателя в СУ "Св. Климент Охридски" проф. д-р Пламен Митев, съобщиха от министерството на културата.


Книгата е резултат от издирвателската работа на музея в Карлово. Изданието включва преводите на част от откритите през м. октомври 2018 г. в Османския архив в Истанбул неизвестни досега архивни материали, свързани със залавянето на участниците в Арабаконашкия обир и комитетските дейци, а след това и на самия Васил Левски, както и на съдебно-следствените действия срещу тях.


От четири десетилетия преподавам и проучвам възрожденската ни история и убедено твърдя, че за да се включат в научно обръщение неизвестни досега документи, свързани с живота и делото на Васил Левски, се изискват късмет, изследователска интуиция и упорита работа, особено когато тези документи са открити в днешните турски архиви, сред огромното по обем и разнообразно по тематичен обхват документално наследство на Османската империя, коментира проф. Пламен Павлов. В този смисъл, свършеното от Виктор Комбов и Дора Чаушева за установяване, дигитализиране и публикуване на непознатите досега архивни материали от Истанбул, заслужава признание и трябва да бъде оценено като безспорен принос за родната историопис, каза още проф. Пламен Митев.
Новоиздирените 12 свидетелства засягат широко дискутираните вече почти век и половина драматични за комитетските дела събития, свързани с обира на турската поща в Арабаконашкия проход, осъществен на 22 септември 1872 г. В тях изследователите ще намерят информация, уточняваща различни детайли от действията на властите за разкриване на извършителите и от поведението на арестуваните българи. Новите документи поставят обаче и нови и то много сериозни въпроси, които ще породят и нови, вероятно още по-разгорещени дебати около неподозирани или неочертавани досега нишки на възможни предателства, които със сигурност улесняват или поне подготвят залавянето на Левски, каза проф. Пламен Митев.



 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker