Карлово почита 147 години от гибелта на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 18 Февруари 2020 19:08

Карлово чества 147 години от гибелта на Васил Левски. Тази вечер тържествена възпоминателна церемония  събра стотици карловци, гости от региона и страната пред неговия паметник на едноименния площад в Карлово. На

площад „Васил Левски“ прозвучаха любимите песни на Апостола „Достойно ест“ и „Все за тебе мисля, мамо“, изпълнени от формация „Български гласове“.

 

Церемонията бе открита от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Тук сме на това свято място, заключено между двата духовни храма на Карлово, съвсем наблизо - е гробът на неговата майка на Апостола, тази фигура над нас – символът на България, мъжът, който се превърна в символ на българския дух. Тук сме с чувството на светла тъга от неговата гибел, и на преклонение пред неговото дело, каза в встъпителното си слово Кабаиванов. Той припомни пътя на Васил Левски от Карлово до трагичния 18 февруари. Той беше Апостола – учител, монах, военен стратег, организатор и идеолог на българската национална революция, политически лидер в истинския смисъл на думата и държавник, каза още Кабаиванов и припомни ролята на Левски за Априлското въстание и изграждането на новата българска държава.

Слово за Апостола произнесе областният управител Дани Каназирева.

Всеки народ има своите велики личности и своите паметни дати в историята си. Но Апостола на свободата е само един. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички имат равни права независимо от своята религиозна етническа принадлежност, неговите завети, завинаги ще се пазят в съзнанието и сърцето всеки българин, отбеляза Дани Каназирева.

Негови са думите, „Ако спечеля печеля за цял народ, ако загубя губя само мене си“. Четем и препрочитаме думите от малкото тефтерче, много често забравяме един от заветите му „Дела трябват, а не думи“, припомни тя.

Утре проявите в памет на Васил Левски в Карлово продължават. В 9.00 часа в църквата „Света Богородица“ ще започне тържествена света литургия и панихида в памет на Дякона. В 11.00 часа на площад „Васил Левски“ ще се състои митинг-поклонение. С шествие до родната къща участниците в митинга ще почетат Апостола. В Националния музей „Васил Левски“ те ще присъстват на обявяване на най-добрите есета от националния студентски конкурс „Диалози във времето, диалози с времето“. Източник: marica.bg

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker