Над 500 роми искат узаконяване на 82 къщи в Розино
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 18 Февруари 2020 19:15

Над 500 роми от Розино се включиха в подписка срещу събарянето на незаконните къщи на своите съселяни от ромската махала. Те са готови да излязат на мирен протест, за да защитят запазването на жилищата на 82 семейства и да настояват за узаконяването на тези къщи.

Осемдесет и двама роми от Розино, собственици на незаконни къщи в селото, внасят искане в общинската администрация в Карлово за узаконяване на постройките им. Поводът за това е писмо от община Карлово, в което ги уведомяват, че на основание на писмо на директора на Областната дирекция на полицията, къщите им трябва да бъдат съборени. Това са част от мерките на полицията срещу ромските войни, които се водят вече няколко години, се обяснява в преписките.

Директорът на Областната дирекция на полицията даде едномесечен срок за събарянето, който тече. Засегнатите роми обаче, както и още над 500 души, вече се включиха в подписка за запазване на постройките им.

Къщите, които влизат в списъка за събаряне са основно на улиците „Дерменка“ и „Слатинска“, те са върху земеделска земя, а в тях живеят хора, които нямат нищо общо с войните между клановете, се казва в писмото към подписката. Ромите искат да бъдат лоялни граждани, да си плащат данъка за недвижимо имущество и такса „смет“, съобщи пред „Марица“ здравният медиатор на Розино Румен Караджов.

В училището в Розино учат 380 деца, от тях 300 са ромчета, а част от тях биха останали без дом, ако къщите им бъдат съборени, посочи още Румен Караджов.

Настояваме общинската администрация в Карлово да ни предложи процедура за узаконяване на къщите. В противен случай ще предприемем мирен протест, няма да нарушаваме обществения ред, но ще искаме повече хора да чуят нашите искания, защото смятаме, че може да има решение, заяви Румен Караджов. Подписката ще бъде депозирана в общинската администрация в Карлово до края на седмицата.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker