В Калофер шият предпазните маски, вадят по 10 000 на ден
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 09 Март 2020 14:00

До 10 000 предпазни маски на ден може да шие в своите заводи „Интендантско обслужване“ ЕАД, чието основно предприятие е базирано в Калофер. Кроячи и чертожници от завода в Калофер вчера и днес разработиха прототипи на три вида предпазни маски, днес се правят прототипите на гащеризони. Първият модел вече е готов.

Ръководството на „Интендантско обслужване“ ЕАД вчера бе

на среща с премиера Бойко Борисов, в нея участваха шефове на още две шивашки фирми в България.

 

Утре ще представим прототипите на предпазните маски и гащеризони на Кризисния щаб за корона вируса в София, когато експертите в него се произнесат, веднага можем да започнем тяхното масово производство, заяви председателят на Съвета на директорите Светлозар Морфов. Само в завода в Калофер работят 150 шивачки, близо толкова са и работниците в цеховете на дружеството в София.

Разработихме прототипите от наличните при нас платове. Когато моделите бъдат одобрени ще очакваме доставка на платовете, допълни Морфов.

Предприятието е специализирано за изработване на камуфлажни и строеви униформи за армията, поръчката за предпазни средства обаче няма да затрудни кроячите и шивачите, свикнали да извършват много по-сложни шивашки операции.

Днес чертожничката Ганка Шопова и бригадирката на кроялния цех Стоилка Славчева сами разчертаваха моделите на базата на разпространените в употреба маски и гащеризони.

Ние сме шивашка фирма, когато имаме задание, ще го произведем, категоричен е Светлозар Морфов.

Предстои в предприятието да получат указания за всичко, включително дали трябва да засилят допълнително хигиенните условия по време на производството на предпазните средства. Възможно е също готовата продукция да се обезпаразитява. За всичко това очакваме да получим ясни указания, заяви председателят на Съвета на директорите.

Дружеството няма да трупа печалба от тази поръчка. Нямаме право, уточни Светлозар Морфов. Ние сме държавно предприятие, което шие облекло за армията и по закон нямаме право да печелим и да разпределяме дивиденти, обясни той.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker