В Розино роми извикаха Спешна помощ за COVID-19, ето какво стана!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 11 Март 2020 16:43

Мъж от Розино, уплашен от коронавируса вдигна на крак Спешна помощ, лекарите от Карловската болницата и инспекторите от РЗИ-Пловдив. Екшънът се разиграл вчера в карловското село около 12.30 часа, след като за влошеното състояние на 70-годишен жител на селото бил информиран

здравния медиатор на Розино Румен Караджов. Близка на болния мъж му се обадила, разтревожена от високата температура и силната кашлица на своя роднина. Освен това мъжът имал контакти с близки, които се върнали от чужбина, което засилвало подозренията за опасната болест.

 

Половината жители на Розино нямат личен лекар и хората не могат да плащат по 30-40 лева за преглед при специалист, затова ме попитаха какво да правят с болния човек, разказа здравния медиатор пред кореспондента на „Марица“. Той от своя страна веднага се обадил в РЗИ-Пловдив за съвет.

От там ми казаха да се обадя на тел. 112 и да повикам Спешна помощ. Рано следобед линейката пристигна, екипът бе оборудван изцяло със защитно облекло. Те отведоха болния в карловската болница, аз също отидох, но не можах да изчакам резултата, разказа още здравния медиатор на селото.

На място пристигнал и инспектор от РЗИ, а лекар от инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ прегледал мъжа от Розино. Оказало се, че страда от хроничен бронхит.

Случаят е бил докладван в РЗИ-Пловдив. От там предупредили хората да бъдат по-прецизни и да не внимават със сигналите за COVID-19, за да не изтощават ненужно здравната система.

В никакъв случай не сме искали да злоупотребяваме, увери разтревожен от нелепата ситуация Румен Караджов. Той обаче се притеснява, че близо 2000 жители от Розино нямат личен лекар, тъй като общопрактикуващият лекар се премести в Пловдив и хората са затруднени дори с обикновена настинка.

Източник: marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker