Изгоря прокълната къща в Христо Даново
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 19 Март 2020 16:32

Жена оцеля по чудо в пожар на стара къща в Христо Даново. Огънят лумнал тази сутрин докато 60-годишната Недка Димитрова още спяла. Преминаващи по улицата около 7.40 часа местни хора видели дим от прозорците на първия етаж и започнали да викат съседи. Алармирали и тел. 112.

Две пожарни гасили огъня, но старата двуетажна къща с гредоред станала на пепел.

Недка, която от Пловдив, се преместила от града в селото преди десетина години. Тя заживяла в тази къща преди няколко години. Тогава собствениците – двама братя от селото заминали на гурбет в Англия и настанили жената там, за да стопанисва къщата.

Над тази къща тегне черна прокоба, няма да се върнем да живеем в нея, казали тогава братята. Тя е бащиният им дом, но в него баща им убил майка им. Синовете си направили друга къща в селото, но решили да не разрушават старата, а ако някой иска да живее в нея, да влезе и да я стопанисва.

Недка оцеляла по чудо тази нощ. Въпреки поканата на децата и да се върне в Пловдив, тя решила, че ще си потърси нова квартира и ще остане да живее в Христо Даново – едно от най-красивите села в Подбалкана.

Най-вероятната причина за пожара е късо съединение в старата инсталация. Жиците дори не са вкопани в стената, а са външни, разказаха местни хора. Къщата е на сто години и при този пожар от нея не остана нищо, обясниха те пред „Марица“.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker