Ген. Мутафчийски: Пикът на заразата идва скоро!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 22 Март 2020 15:59

Първи потвърден случай на коронавирус има в Карлово, съобщи на дежурния брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. Днес са установени още 11 заразени, с което общият им брой става 185. РЗИ вече е в Карлово и работи на място, добави той.

В отговор на въпрос с цитат от премиера, че страната ни се готви за 4000 души в пика на заразата, генералът каза, че вероятно тази бройка е хипотетична.

Пикът на заразата идва скоро, предупреди още ген. Мутафчийски, а от думите му стана ясно, че това може да съвпадне с Великденските празници.

На въпрос  на "Марица" дали извънредното положение да бъде продължено, той посочи, че до 12 април ситуацията е динамична. Тогава ще се вземе решение какво ще се случи. Сега не може да се отговори на този въпрос.

"Въпросът е допускаме ли, че до средата на април ще бъде овладяна епидемията. Ние все още не сме тръгнали, както се случи в Испания и Италия. Ние все още сме в дъното на изкачването, не е ясно кога ще се изкачим и с каква скорост.

Благодарение на взетите мерки се катерим по този начин, това са казали американски математици, с които работят математиците от БАН", обясни още Мутафчийски.

Той коментира и втория въпрос на "Марица" дали е нужно възрастните хора да ходят с маски, за да бъдат по-добре защитени.

"Маските са за болните хора, за да не заразяват другите. Когато здравите хора носят маски, те получават фалшиво спокойствие за себе си. Те няма да ги защитят.

Ако на възрастните хора дадем маски и ги изпратим навън, ние ще ги обречем на смърт", посочи още ген. Мутафчийски.

Той е убеден, че рестриктивните мерки у нас са наложителни.

"Винаги могат да се вземат по-строги мерки. Ние взимаме такива, за да не изтървем ситуацията, както става на много други места. Когато се оформи щабът, нямахме нито един заразен, усещахме само опасността", отбеляза още Мутафчийски, който заяви, че не може да коментира решението на правителството да създаде Медицински съвет, освен Националния оперативен щаб.

"Няма специалист, който да ни каже как се лекува коронавируса, но използваме добрите практики. В САЩ например прибягват до нашите практики", продължи генералът.

"Няма производител в Европа, който да снабди Италия с нужните маски, защото те имат нужда от 90 милиона месечно. Премиерът успя да организира защитни шлемове, костюми, очила и маски за нас. Това се случи за безпрецедентно кратък срок, каза още ген. Мутафчийски.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker