Георги Гергов дарява 300 хиляди лева за лаборатория за коронавируса
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 23 Март 2020 18:45

Гергов финансира изграждане на лаборатория за корона вирус с резултати до 2 часа

Дарява 300 000 лв за най-висок клас апаратура, 1 000 предпазни комплекти за медиците в Пловдив и 10 000 за Националния кризисен щаб

„Призовавам и бизнеса, и хората да

 

бъдем адекватни с обстановката и да реагираме адекватно – за България, за нас, за децата ни“, заяви областният председател на БСП – Пловдив Георги Гергов, който се включи в брифинга на общинския кризисен щаб. В онлайн излъчването кметът Здравко Димитров съобщи, че бизнесменът дарява 300 000 лева лични средства за изграждането на така необходимата на Пловдив специализирана лаборатория за изследване на COVID – 19. „Истинските хора, истинските българи си проличават в моменти на нужда“, подчерта градоначалникът и благодари за най-мащабното дарение, като предаде и поздравите на премиера. Той допълни, че освен паричната сума, Георги Гергов осигурява също 1 000 защитни комплекта за медиците в Пловдив – гащеризони с шлемове, и още 10 000 бр предпазни шлемове за националния кризисен щаб.
„Да се обединяваме и да бъдем единни, защото няма да ни се размине“, заяви на свой ред областният лидер на БСП Георги Гергов. Той предупреди, че опасността не е сън и ако не се организираме като българи, като граждани на Пловдив и областта, на държавата, ще берем горчивите плодове. „От нас зависи дали ще имаме малко щети, големи щети или ще станат много големи щетите. Много зависи от докторите, но и от всеки един гражданин“, посочи бизнесменът като апелира предписанията и мерките да се спазват. Международен панаир - Пловдив ще помогне за преобразуването на Колодрума, за да може при необходимост да се ползва като военнополева болница. За същата цел Георги Гергов предоставя две панаирни палати, както ще се погрижи и за оборудването им и изхранването на болните.
„Дарението на г-н Гергов е колосално и благодарение на него ще имаме напълно изградена и най-модерна лаборатория на територията на Инфекциозна клиника“, каза зам.-директорът на УМБАЛ „СВ. Георги“ Момчил Мавров. Лабораторията ще бъде изградена за 12 дни, съобщиха половин час по-рано на брифинг от Областния кризисен щаб. Уточнението направи директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов. Той обясни, че оборудването на лабораторията ще струва около 167 000 лева - и това е за най-високия клас апаратура. Приблизително още толкова ще струва и нова постройка, за да бъдат спазени всички високи санитарни изисквания. Общата стойност по груби сметки е около 317 000 лева. Лабораторията ще обслужва цялата област. От своя страна Ректорът на Медицинския университет проф. Мурджева подчерта, че това ще е специализирано оборудване от най-висок клас. По думите й това e цялостна система, която ще осигури бързина, ефективност и отговор до два часа след изследването.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker