Карловската полиция глоби четирима роми по 5000 лева
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Март 2020 09:23

Служители на Районното управление на МВР в Карлово съставиха днес актове на четирима роми. Всеки от тях трябва да заплати по 5000 лева за нарушаване на Закона здравето и по точно на мерките срещу разпространението на коронавируса. Двама от нарушителите са от Христо Даново, един от Тъжа и един от Певците.

Актовете са за това, че четиримата са оформили групичка на пейките в градинката край жп гара Карлово и не изпълняват въведените мерки на министъра за здравеопазването да не посещават паркове. Това е нарушение на чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето, припомниха от полицията.

Роми от селата на запад от Карлово идват всяка сутрин в града, те се събират на групи в градинката край гарата, след това тръгват из града за да ровят в контейнерите. Връщат и се обратно с чували, пълни с боклуци. Те пътуват по жп линията София-Карлово, която поради ремонт на тунелите „Козница“ се обслужва от автобуси от фирми от страната.

За това алармира Иван Кърджалийски, локомотивен машинист в друга железопътна компания.

Ромите идват в Карлово сутрин, с автобуса сутрин в 10.20 часа. Вчера, събота, 28 март, в градинката пред гара Карлово имаше 20 човека от малцинствата, които идват от селата Христо Даново и Кърнаре, разказва Иван Кърджалийски. Идват в Карлово, ровят в кофите за боклук и се качват в рейсовете. Автобусът от Карлово към Христо Даново и Розино тръгва в 17.10 часа.

Аз се обадих на тел. 112 в 16.52 часа, обяснява машинистът. Според него операторката от кол центъра се свързала с карловската полиция и от там и казали, че в Розино има полиция, там ще проверят рейса. Рейсът не беше проверен, защото нямаше полиция, съобщава Иван Кърджалийски.

По това време екип на полицията е бил на проверка в Кърнаре, той е получил сигнала за Розино и е отишъл на място, но в този час автобус не е пристигнал, обясниха от РУ на МВР-Карлово.

Има проблем с ромите, които пътуват от тези села към Карлово, потвърди началникът на служба Пътнически превози в Карлово Вълко Станев. Той не е от сега, но заради мерките за коронавируса, се налага отново въпросът да бъде повдигнат. Задължение на превозвача е да следи за тези неща, а превозвачът в случая е локомотивна бригада от София или съответно шофьорът на автобуса от наетата от София автобусна фирма. Може би от страх от скандали или за да осигурят повече приходи, шофьорите избягват да се разправят с тези пътници, при положение, че пътниците си плащат билета. Екипът на жандармерията, който следи за реда да гара Карлово, е в командировка в други райони на страната и няма кой да осъществява този контрол, каза още Вълко Станев.

Получихме този сигнал при нас, заяви началникът на Районно управление на полицията главен инспектор Сълко Литов . Днес вече бяха санкционирани четирима нарушители, каза още той.

Започваме строги проверки по линията още от днес. Няма да бъдат допускани в автобусите хора с чували с отпадъци, а ако такива бъдат засечени по време на проверка, ще бъдат сваляни от автобуса. Полицейски екипи обикалят по няколко пъти на ден махалите в селата с компактно ромско население и с мегафони обявяват мерките и спазването на карантината. Макар че след оттеглянето на екипите се забелязва раздвижване, полицейското присъствие има резултат, каза още гл. инспектор Литов.

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker