По време на карантина: Карловският парламент работи на подписка
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 28 Април 2020 17:44

Карловският парламент ще приема решения без дискусия между общинските съветниците и без присъствието на кметове на населени места и на граждани. Това е първото заседание,

на което старейшините на общината няма да заседават в зала, а ще гласуват „за“, „против“ или „въздържал се“ писмено в специална бланка към съответната докладна записка на кмета на общината.

 

Подготовката за заседанието, насрочено по график за 30 април приключи, готови сме да проведем този форум като неприсъствен, заяви председателят на Карловския общински съвет Доньо Тодоров.

Членовете на две от постоянните комисии – по образование и по административно-правни въпроси работили по мейлите. Всеки общински съветник, член на съответната комисия написал своето становище, а председателите на комисиите Дарина Стеева /“Образование“ и Тошко Стоев „Административно-правни въпроси“ обобщили мненията.

Други две комисии – по стопанските въпроси с председател Сребра Атанасова и по бюджет и финанси, ръководена от Бонка Карчева провели присъствено заседание. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов като вносител на предложенията присъствал на тези заседания. Имаше спорове и дискусии, кметът отговори на всички въпроси и в крайна сметка се оформиха становища, които също както и при неприсъствените заседания на постоянните комисии, са приложени надлежно към докладните, заяви шефът на Карловския парламент.

 

На 30 април, четвъртък, когато е заседанието, общинските съветници ще влизат в кабинетите на Общинския съвет един по един в определеното за това време след 10.00 часа и ще гласуват писмено в бланката към всяка от докладните.

Вземането на решение по определена докладна „на подписка“ не е прецедент в работата на местния парламент, но досега това бе изключение, когато поради спешност нямаше достатъчно време докладната да измине цялата процедура и да бъде включена в дневен ред, припомни Доньо Тодоров.

Сега обаче заради извънредното положение цялата сесия ще бъде „на подписка“, допълни той.

Ако то продължи и след 13 май председателят на Карловския общински съвет ще предложи създаването на „облак“ в интернет, в който съветниците ще работят онлайн в реално време, така както от 13 март учат учениците. Така старейшините ще могат да дискутират и формират предложения за решения сякаш са в зала. Осигурявам тази възможност, но се надявам извънредното положение да падне още до 13 май, каза Доньо Тодоров.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker