Изложбата „Луксът на XIX век“ гостува в Археологическия музей в Хисаря
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Май 2020 15:47

„Луксът на XIX век“ гостува в Археологическия музей в Хисаря. Това една от най-успешните мобилни изложби на Бургаския Регионален исторически музей. Тя ще бъде отворена за посещения на

22 май.

В залите на Археологическия музей в Хисаря са представени част от така наречените „френска“ и „румънска“ колекции. Луксозните предмети са постъпили в Регионалния исторически музей Бургас през 1996 и 2000 година, след задържането им от Митница Бургас, при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата в музея през 1996 г. „френска колекция” включва настолни часовници, вази и свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар.

През 2000 година в Регионалния исторически музей в Бургас е предадена „румънска колекция” от картини, рамки, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.

„Луксът на 19 век” представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, промените, които настъпват след Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през 19 до началото на 20 век.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker