Кметът на Столетово посрещна скъп за него и за жителите на селото гост
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Май 2020 16:15

На 18.05.2020 г. нашето село Столетово беше посетено от инж. Иван Омайски, заместник-изпълнителен директор на „Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД. Това съобщи кметът на селото Мирослав Колев. Ето неговия вълнуващ разказ за незабравимата среща:

Компанията, която е най-голяма в България за строителство и ремонт на жп инфраструктура и стартира поредния обект: „МЕХАНИЗИРАНО ПОДНОВЯВАНЕ НА ЖЕЛЕЗНИЯ ПЪТ В МЕЖДУГАРИЕТО ХРИСТО ДАНОВО – СОПОТ, С ОБЩА ДЪЛЖИНА 14 591 м.“ от гара Хр. Даново – спирка Кърнаре – спирка Иганово - спирка Анево до гара Сопот, в това число и коловозите.

Нашето село Столетово общ. Карлово е само на 1 км от спирка Кърнаре, където ще се извършват строителните работи. Ремонтът включва полагане на 26 500 бр. нови траверси, 29 200 м нови релси 43 888 м баласт, няколко нови жп стрелки в гарите, 310 бр. нови стълба за контактна мрежа, общо обекта възлизащ на 20 млн. лв.

Приятелството и дружбата между нашето село и неговия край с. Друган, общ. Радомир е повече от 12-15 години.

Всички си спомняме провеждането на първия фестивал „Столетово пее 2009”, когато той съдейства за пристигане и участие на женската певческата група от с. Друган, както и за живата ни връзка с него и организационния комитет на „Сурва“ - Перник през годините, като първото ни идване в гр. Перник беше продиктувано с голяма помощ от него. Не закъсняха и от моя страна поканите към фолклора на Друганци за изяви в нашата община и селото ни.

Тогава заемах длъжности последователно председател на читалището в с. Столетово и директор на библиотека в гр. Карлово и се осъществиха изключително приятни гостуване и участия на Друганци.

На 01.03.2014 г. взеха участие в Кукерския фестивал в гр. Карлово, на следващия ден - 02.03.2014 г., участваха в празника „Сирни Заговезни“ с. Столетово ,после посетиха кв. Сушица и гр. Баня.

През следващата година - 2015 г., Друганци пак ни гостуваха като само за два дни, участваха на 7 фестивала в общината ни - на 21.02.2015 г. взеха участие в Кукерският фестивала в гр. Карлово и на кукерският празник в с. Климент.

На другият ден - 02.03.2015 г., участваха във фестивала „Сирни Заговезни“ с. Столетово, кв. Сушица, гр. Калофер, с. Домлян и гр. Баня.

Сурвакарска група посети Национален музей „Васил Левски“ и поднесоха венец на признателност пред Паметника на Васил Левски в родния му град. Двете гостувания на Друганци проведоха банкети в гр. Сопот, на които бяхме поканени и ние фолклористите от с. Столетово, преминали изключително топло и сърдечно, весело и забавно.
Вярвам, че приятелството няма граници!

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker