Жители на Слатина алармират: Розоварна край селото замърсява р. Стряма
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 04 Юни 2020 13:51

Розоварна изхвърля отпадъците от преработените рози в дерето край карловското село Слатина. Само след стотина метра джибрите се вливат в река Стряма. Наоколо се носи нериятен мирис,

който стига до селото. След като две седмици бяха свидетели на замърсяването, днес жителите на Слатина настръхнаха. Красимира Теханова първа изля недоволството си във Фейсбук. Защо не е изградено пречиствателно съоръжение,  защо собствениците не са помислили за опазването на водата и въздуха, попита тя.

Розоварната в Слатина е собственост на „Кооп Флорал“ ООД, в което съдружници са ЦКС, Районният кооперативен  съюз в Пловдив и местната потребителна кооперация „Теодоси Марков“.

Розоварната е била завършена през 2018 година и за първи път  тази година влиза в експлоатация. На 6 май според кмета на селото Петър Делков е била последната провека на държавната комисия. Тогава той получил уверението на отговорничката на розоварната, че всичко е наред.

Днес кметът на Слатина и община Карлово започнаха проучване на проблема.

Това е поредният  случай в региона, когато розоварна излива опадъците от преработените рози в близка река. Само преди броени дни дестилерии край Старосел, Зелениково и Черноземен бяха проверени от РИОСВ – Пловдив заради заустване на розови джибри в реките Пясъчник, Розовецка и Стряма. След проверките една от дистелриите бе принудена да ограничи  дейността си.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker