Лавандулова фея откри празника на синьото цвете в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 26 Юни 2020 13:35

Лавандуловата фея даде  старт на празника, посветен на синьото цвете в Подбалкана, 18-годишната Цвета Шаламанова откри традиционната проява, която за пета поредна година събира ценители на лавандулата, розата и етерично-маслените растения, които се отглеждат в района от Калофер до Клисура.
Фестът започна

в Бухаловия хан, една от емблематичните къщи на Старо Карлово. Дворът и чардаците събраха на пленер десетки деца, дошли на нарисуват своята лавандуловата приказка. Най-нетърпеливите разпънаха блокчета за рисуване и стативи още сутринта.
След като Лавандуловата фея обяви началото на празника две детски формации представиха песни и танци, посветени на ароматните цветя и на красивата Розова долина.
По-късно  в Белия двор – къщата на Карловската зографска школа и на художниците бе открита изложба на известната  художничка Пенка Николова. 
Кулминацията на фестивала на лавандулата и етерично-маслените растения е в събота, 27 юни. Той започва около 9.00 часа в лавандуловите полета край Карлово. Там самодейци от близките села ще зажънат първите ръкойки от синьото цвете.
С песни и танци те ще пожелаят богата реколта, след което празникът ще се пренесе в Бухаловия хан. Посетителите могат да минат през Еньов венец, да наблюдават добиване на лавандулово масло в медни казани от 19 век, да гледат как близо 20 жени и мъже ще месят и пекат обредни хлябове. През това време в красивия двор на Бухаловия хан посетителите могат да опитат студен чай от лавандула, сок от маслодайна роза или горещо кафе, сварено на пясък.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker