Лавандулова жътва доведе туристи край Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 27 Юни 2020 14:52

С ритуал „Жънене на лавандула“ край Карлово на 27 юни започна вторият ден от Шестия фестивал на етерично-маслените култури. Звън на кукерски чанове огласи лавандуловото поле, в което се събраха десетки български и чуждестранни туристи.
Магията на билките и етерично-маслените култури се пренесе в комплекс „Старинно Карлово“. Пред Бухаловия хан гостите бяха посрещнати с хляб и сол.

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов, Феята на лавандулата Цвета Шаламанова и Царицата на розата Яна Цветкова приветстваха дошлите на празника.

Всички дълго аплодираха изпълненията на народната певица Владислава Христозова и обредните танци на женски фолклорни формации „Тракийка“ от град Баня и „Старопланинска китка“ от квартал Сушица.


Направена бе демонстрация на изваряване на лавандула и добиване на лавандулово масло. Сръчни домакини показаха своите обредни хлябове, а деца от общината се включиха в инициативата „Месим, за да се смесим“ на сдружение „Млади, активни, креативни“  Куртово.

Източник:Пресцентър на община Карлово

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker