Десет общини строят велотрасе по Подбалканския път Карлово-София
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 03 Юли 2020 14:41

 

Над десет общини в Подбалкана от Карлово до Горна Малина се обединяват около общ проект за изграждане на велотрасе. Кметовете на Карлово, Сопот, Пирдоп, Елин Пелин, Челопеч, Чавдар, Мирково, Горна Малина и още няколко общини се събраха, за да обсъдят първоначалната идея и да набележат първите стъпки към реализирането и, съобщи пред „Марица“ кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Да се изгради велоалея между Карлово и Сопот е отколешно желание на жителите на двата града. Разстоянието от центъра на Вазовия град до Карлово е по-малко от пет километра, а автомобилният трафик, особено през последните години, е изключително интензивен. Мнозина привърженици на здравословното движение отдавна настояват за алея за велосипедисти. Подобна е ситуацията между Сопот и прилежащото село Анево, както и в другите подбалкански населени места.

Част от общините, които са в средната и западната част на трасето пък са с малък брой население, но с динамично движение между населените места.

Един от вариантите за бъдещото трасе е то да бъде паралелно на Подбалканския път със самостоятелна лента край него.

В община Карлово, която е най-голяма по територия и с най-дълъг участък от пътя София-Бургас, веротрасето ще свързва Клисура-Розино-Кърнаре-Иганово, както и Сопот и Карлово. Експертите от общината обсъждат вариант част от новия път за велосипеди да се отклони от Розино към Слатина, за да се използва от жителите на тези села, които са по-многобройно население.

Очаква се, че освен за местните жители велотрасето ще се хареса и за туризъм, тъй като Подбалканският път е един от най-живописните маршрути у нас. От него се откриват чудни гледки към Стара планина и Средна гора, както и кратки планински маршрути, удобни за колело.

До двадесет дни кметовете на общините ще се съберат отново, за да подпишат меморандум, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. След това на базата на този документ ще бъде изготвен проект, с който ще кандидатстват пред Министерството на туризма за финансиране.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker