Сопот чества 170 години от рождението на Иван Вазов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 09 Юли 2020 19:02

Сопот чества днес 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Десетки хора се събраха на площада около неговия паметник в родния му град. Там застана и почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Ние често се обръщаме към Вазов,

търсим го, когато сме в трудни моменти, цитираме Вазов, кагото искаме да покажем висок патриотизъм и сила на духа, обръщаме се към Вазов, за да покажем силата на българската нация. В песните му търсим и българската реч, и българския дух, и мъдростта и силата. Това заяви в словото си кметът на Сопот Деян Дойнов.

 

По традиция на 9 юли, рождената на народния поет специален комитет връчва Вазова награда за литература. Тази година с приза е удостоен поетът Борис Христов. Лауреатът обаче отсъства от церемонията заради ограниченията, свързани с коронавируса. Кметът на Сопот предаде статуетката и грамотата, съпътстващи наградата на доц. Григорий Вазов, родственик а народния поет, който да ги предаде на Борис Христов.

Дойнов връчи и детска Вазова награда. Тази година с нея бе удостоен ученикът от Сопот Станислав Стоянов. Призът му се дава за популяризиране на Вазовото творчество и активна рецитаторска дейност.

По-късно кратка церемония събра съгражданите на Вазов и гостите около вековната топола – един от символите на Сопот. Дървото отскоро има нов живот. По инициатива на кмета то бе превърната в малка библиотека. От миналия ден там вече има книги, подредени върху лавици. А кметът на Сопот също постави там томче с Вазови творби.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker