Караянчева за Апостола: Всички трябва да живеем под едни общи чисти закони
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 19 Юли 2020 08:18

Днес честваме рождението на Апостола. Един човек от бъдното. Без други притежания, освен чувството за мяра, историческа правота и обич към брата си по тегло. Осъзнал, че времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме. Додето не намерим убежище вътре в себе си.” Това заяви в емоционално слово в Карлово председателят на народното събрание Цвета Караянчева по време на митинг-заря, посветен на 183-години от рождението на Васил Левски.

Осъзнал, че не самозатваряне, а приобщаване е потребно на народа ни. Че в Българско не трябва даима цар, “а народно управление" и „всекиму своето“. Че у нас всички трябва да живеят под едни чисти и святи закони, както от Бога е дадено, каза още в словото си Караянчева.

Хиляди карловци, участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, много гости от страната дойдоха на площад „Васил Левски“ в родния град на Апостола на митинга-заря, който се провежда в негова чест. Десетки хора бяха дошли с националния флаг в ръката. В митинга участваха и областният управител на Пловдивска област Дани Каназирева и народни представители от 17 Пловдивски многомандатен район.

Митингът бе открит от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Във встъпителното си слово той очерта атмосферата в Карлово през Възраждането, в която расте и се оформя личността на Апостола, както и пътя му на идеолог, учител, офицер от двете български легии, революционер, държавник и политически лидер.

„147 години след неговата смърт за тъй святата република за която Левски загина, всички равни ли сме пред закона, както искаше Апостола? Дали след няколко десетилетия българската нация ще бъде тази нация, за която загинаха Левски и плеяда български революционери? Дали нашите деца и внуци ще четат Вазов и Ботев и ще разбират същността на това, което са писали, каза в словото си Кабаиванов. На тези въпроси отговори аз не мога да дам, тези отговори трябва ние да си ги даваме ежедневно пред себе си, защото каквото и да вършим днес, скъпи карловци, скъпи братя и сестри, ние трябва да го правим с обич към родината, да бъдем и смели, и разсъдливи, и упорити, както казваше Левски. Времената са бурни, политическият градус на напрежението е висок. Виждаме, че една част от нашите сънародници искат промяна на конституцията, промяна в консумирането на държавността. Нека каквото и да правим, да мислим за майка България ,за държавността. Ние трябва да работим за нея както мислеше Апостола и както се навявам да съумеем да го направим“, каза в заключение той.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада положиха гирлянда на славата на паметника на Васил Левски. Монументът бе отрупан с десетки венци както от най-важните институции в страната, така и с цветя от стотици граждани. В чест на 183 години от рождението на Васил Левски пищна илюминации озариха небето над Карлово.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker