Строителни дейности в НП "Централен Балкан" разгневиха социалните мрежи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Юли 2020 16:33

 

Ремонт на съществуващ път в Национален парк „Централен Балкан“ между Троянския проход и хижа „Дерменка“ предизвика гневна публикация в социалната мрежа на посетителя на парка Krum Aspsruhov. Мъжът

публикува снимка и написа:

 

„Централен Балкан сега!

Дано това не е поредната гигантска и непоправима поразия в нашите планини, която ще обрече на бавна и сигурна смърт част от прекрасната природа на Стара планина между Беклемето и х. Дерменка, се нарича "Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на пътБеклемето“ - хижаДерменкаи представлява Дейност 6 по проект BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк.“ Публикацията му предизвика много реакции на потребители на мрежата.

 

А ето и позицията на администрацията на защитената територия:

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ възложи извършването на ремонт на съществуващ път м. Беклемето – х.„Дерменка“. Рехабилитационните дейности се извършват в рамките на Договор по проект "Възстановяване и опазване на природните местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.

Строително-монтажните дейности се реализират на базата на изготвен технически проект „Ремонт и възстановяване на път Беклемето – Дерменка“ по проект № DIR 5113325-12-109 „Централен Балкан – парк за всички“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“

Съгласно Плана за управление на НПЦБ, 2016-2025 г. път № 12 Троянски проход - х. „Дерменка“ попада в зона „Инфраструктура“. Пътят е включен в категорията „пътища със свободен достъп“ – т.е. посетителите могат да преминават с МПС по пътя, без да е необходимо съгласуване от страна на ДНПЦБ. Посоченият път е сред антропогенно натоварените в НПЦБ.

По проект № DIR 5113325-12-109 „Централен Балкан – парк за всички“ беше изготвен технически проект „Ремонт и възстановяване на път Беклемето – Дерменка“. В рамките на проекта не беше възложено изпълнението на обекта.

Посетителите в НПЦБ използват пътя, за да достигнат до заслон „Орлово гнездо“ и х. „Дерменка“. От друга страна съоръжението се използва от ползватели на природни ресурси в тази част на НПЦБ - събиране на лечебни растения, горски плодове, паша на домашни животни.

Поради сериозното натоварване на пътя се наблюдава изравяне на пътното трасе. По тази причина, част от посетителите, с цел преодоляване на разрушените участъци от пътя, излизат извън трасето му.

Най-значимите човешки дейности спомогнали за ерозията са – паша, пожари и нерегламентирано движение на МПС. Понастоящем е засилена опасността от увеличаване на ерозията в резултат от нерегламентирано навлизане на високопроходими МПС. В района на посочения път са установени ерозирали терени, които увеличават площта си - над 100 ха увредени площи.

Посоченото нерегламентирано движение на МПС-та, извън пътното трасе води до ускорена ерозия в природни местообитания:

6170 Алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества,

62D0 Оро-мизийски ацидофилни тревни съобщества и

6230* Богати на видове картълови съобщества върху силикатен терен в планините, разположени в съседство с пътя.

Предвидените по сключения договор мерки целят рехабилитация на посочения път. В рамките на настоящия проект ще бъдат поставени и съоръжения за ограничаване/възпиране на движението на МПС-та извън основното трасе на пътя и изпълнение на противоерозионни мерки в съседните участъци, с цел възстановяване на местообитанията.

Това е изключително сериозен проблем за района на пътя и прилежащите местообитания, тъй като съществуват множество силно ерозирали алтернативни маршрути голяма част, от които не могат да се възстановят по естествен път дори, когато движението по тях бъде прекратено.

С предвидените дейности ще се предприемат мерки за възстановяване на увредените участъци от целевите местообитания, граничещи с пътя, като се ограничи нерегламентираното движение на МПС-та извън основното пътно трасе. Ограничителните съоръжения са допустими съгласно Плана за управление на НПЦБ, 2016-2025 г.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker