В полунощ издирваха изгубени около връх Купена в Стара планина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 01 Август 2020 11:00

Планински спасители от ПСС-Сопот издирваха тази нощ трима души от града на Вазов, изгубени в гориста местност от южната страна на връх Купена в Стара планина. Акцията започна около 21.30 часа, тогава петима

спасителите от сопотската служба поеха към Балкана. Два часа по-късно те успяха да открият изгубените в планината свои съграждани и около 01.00 часа след полунощ да ги доведат пред домовете им.

 

Екшънът в Стара планина над Сопот започнал вчера сутринта. Две жени и един мъж от града, всеки от тях на възраст около 70 години, тръгнали да берат боровинки. Проучили, че има добри находища на ценния плод около връх Купена. Мъжът бил ходим там преди 30 години и имал самочувствието, че от тогава досега може да се справи с терена и планинските пътеки. Въоръжени с кофи и чували тримата поели нагоре в Балкана. Късно следобед обаче потънали в местност с гъста храстовидна и гориста растителност и се изгубили. За да излязат на пътека първоначално тръгнали според тях на юг, после на запад, но реално нямали представа къде са.

Около 21.00 часа, уплашени от наближаващата нощ, те позвънили на тел. 112. Екипът на Планинската спасителна служба в Сопот бил сформиран за броени минути и в 21.30 мъжете потеглили.

Много ни помогна фактът, че и тримата имаха телефони с добре заредени батерии и можехме да разговаряме и да получаваме информация за състоянието и местонахождението им, разказа пред „Марица“ началникът на отряда Цвятко Цветков.

Спасителите се движили в тъмнината през труден терен, обрасъл с гъста висока растителност и придвижването било мъчително. Те обаче намерели изгубените в Балкана сопотненци и ги върнали невредими у дома им.

Нямаха никаква подготовка за подобен излет в планината, коментира Цвятко Цветков. Бяха с летни дрехи и летни обувки, бяха поели към непознат участък на Балкана, доверявайки се на спомени от преди 30 години, уточни той. Цветков припомни, че в планината трябва да се тръгва с водач, който познава терена, както и с подходяща екипировка. Техният злополучен излет все пак приключи с щастлив край, но нека да е за поука на всички, които имат намерение да ходят в планината – да не тръгват неподготвени, предупреди Цветков.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker