Карлово си върна Белия двор
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 05 Август 2020 19:15

Белия двор в Карлово става общинска собственост, прочутата къща от епохата на Възраждането бе известно време в активите на Министерството на културата, но кметът на общината д-р Емил Кабаиванов я поиска отново за Карлово. Той се

договори за това с министър Боил Банов и процедурата по преактуването на имота от публична държавна в публична общинска собственост вече приключва, последният подпис ще е на областният управител Дани Каназирева.

 

Белия двор е един от символите на Карлово, къщата е била собственост на Гешо кожухаря, основател на прочутия карловски Гешов род, дал на България от времето на Възраждането и век и половина по-късно няколко поколения забележителни личности. По-късно като зет на Гешо в къщата е живял и учителствал един от най-големите просветни дейци от средата на 19-ти даскал Райно Попович. В този дом живеят и учат Георги Раковски, Гаврил Кръстевич.

В началото 20-ти век красотата на Старо Карлово откриват цяла плеада художници и фотографи, а в техните творби неизменно присъства Белия двор. Къщата става известна в Европа и по света от картините на големия български художник Никола Танев, влюбен до края на живота си в града. Последната собственичка на къщата е Ана Кузманова, предците и и семейството и са сред най-големите дарители на Карлово. Приживе, средата на 50-те години на миналия век, тя завещава къщата на музеите в града, волята и е в нея бъдат подредени нейните проучвания за Карлово, които още тогава са оценени като много съществен принос за историята на Карлово.

Преди няколко години по проект на общината Белия двор – къщата, градината и другите постройки в имота, заедно с още четири емблематични сгради от Възраждането, стана един от най-атрактивните обекти на туристически комплекс „Старинно Карлово“. За да бъде осъществен един от най-значимите проекти за града и общината Министерството на културата го предостави за ползване на общината. Сега Белия двор вече е в активите на Карлово и ще продължава да се развива като къща, в която разказва част от най-красивата история на града и в която е базирана зографска школа.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker