Сопот готов за вземе нов заем, за да плати стари дългове
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 10 Август 2020 14:09

Сопот е на крачка от спасително решение за общинските финанси, постоянните комисии към местния парламент постигнаха съгласие по предложение на кмета Деян Дойнов четири общински заема от фонд „ФЛАГ“ ЕАД да бъдат рефинансирани с нов заем от 1 425 782 лева. Предложението бе представено пред постоянните комисии на ОбС от заместник-кмета Николай Новаков и след обстойно обсъждане бе подкрепено от всички присъстващи с изключение на един общински съветник.

Новия дълг ще покрие плащания по четири заема, направени в предишни мандати в годините 2014, 2015, 2017 и 2018-та. Тяхното обслужване коства на Сопот месечно 28 000 лева, което за малката община е сериозно задължение. Само таксите към банките месечно по всеки един от тези заеми са значителна част от тази сума, заяви заместник-кметът. Предложението четирите заема да бъдат събрани и оформени като един нов дълг на община Сопот ще намали разходите по погашенията върху главницата и те няма да бъдат повече от 13 000 лева месечно. Дългът ще има срок за обслужване около 10 години, а това ще даде възможност общината да разполага със средства и за благоустрояване и развитие на общината, за инфраструктурни и културни дейности.

Четирите заема са били изтегляни за разплащания по няколко европроекта, които община Сопот е изпълнявала през годините. Те са били за ремонт на сгради на три детски градини и началното училище „Неделя Петкова“ в Сопот по програма за енергийна ефективност, за реконструкция и модернизация на канализационната мрежа и подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на Сопот. Проектите са приключили и това дава основание за преоформяне на дълговете да бъдат преоформени в един общ дълг.

Разговарях с експерти от фонд „ФЛАГ“, заяви председателката на Общинския съвет в Сопот Нели Пенева. Тя увери, че те похвалили община Сопот за инициатива да преоформи тези задължения, така че да се намали тежестта на месечната вноска от 28 000 на 13 000 лева и да бъдат спестени разходи от бюджета, за да бъдат реализирани важни общински дейности.

Членовете на постоянните комисии възприеха изцяло предложението на кмета, месец по-рано то бе подложено и на обществено обслужване с гражданите. Дискусия сред гражданите породи най-вече срокът за обслужване на дълга. Това обаче е въпрос, който ще се договоря конкретно между фонд „ФЛАГ“ ЕАД и община Сопот.

Предстои докладната записка да бъде разгледана на заседание на Общинския съвет в сряда, 12 август. Тогава Сопотският парламент ще възложи на кмета Деян Дойнов да договори дълга с фонда за органите на управление на местната власт – „ФЛАГ“ ЕАД.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker