Решено: Обявяват Петър Манджуков за почетен гражданин на Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 12 Август 2020 18:11

Общинският съвет на Сопот единодушно подкрепи предложението на кмета за връчване на званието на Петър Манджуков

Може би малцина знаят, че призът „Почетен гражданин“ е въведен от Владимир Вазов, във времето, когато генералът е бил кмет на София.

През 2020 година на празника на община Сопот

с това почетно звание ще бъде удостоен Петър Манджуков. Той е известен със своя професионален път и успехи, но и със своята щедрост и благотворителност. Неговото благородство не не подминава и Сопот – града, в който е израснал и който е част от сърцето му. Неотдавна Фондация „Петър Манджуков“, която е създадена по идея и с лични средства на Петър Манджуков, дари на община Сопот  предпазни маски за еднократна и многократна употреба и други защитни средства и дезинфекционни препарати, необходими на болницата за справяне с извънредната ситуация и обявена пандемия от COVID-19.

По негова инициатива и с финансовата помощ на Фондация „Манджуков“ Сопот поема по пътя на своето облагородяване и развитие. През есента предстои откриването на новоизграждащ се парк в кв. „Сарая“, който предлага зони за отдих, игра и спорт за жителите на града.

„Изключителните дарителски заслуги с непреходна стойност и значение за развитието на града и общината ми дадоха основание да предложа на Общинския съвет Петър Манджуков  да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на гр. Сопот“. Той сам потърси контакт с общината и пожела да направи дарение за града, който е свързан с детството и младостта му. При първата ни среща останах поразен от живите спомени, които той пази за Сопот и за нашите съграждани, с които е общувал. Като истински рицар или благородник той е избрал своя семеен герб и девиз, който гласи „Достойнство, благородство и съзидание“. Човек, който помни своите корени, заслужава уважение и трябва да бъде пример за младите хора“, сподели Деян Дойнов, кмет на община Сопот.

Петър Манджуков е роден на 2 юни 1942 г. в гр. Пловдив, в работническо семейство. Детството му преминава в много тежките следвоенни години на България, като заради ангажиментите на бащата семейството се налага да се мести ту в Горна Оряховица, ту обратно в Пловдив, докато не се установява в Сопот - люлката на машиностроителната индустрия на тогавашна България.

В Сопот Петър Манджуков завършва основно и средно образование. Следват служба във военно-морския флот на България,  и последователно дипломиране – като инженер по „Технология на машиностроенето“ от Машинно-електротехническия университет в София, а през 1979 г. завършва и „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София.

След завършване на образованието си той се завръща в Сопот, където става един от най-младите главни технолози на ВМЗ „Сопот“. През годините заема много високи управленски постове в сферата на машиностроенето. Професионалната му кариера го отвежда като инженер и търговец в ред държави на Африка, Азия и Европа.

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност. Част от нея е реставрацията на храм-паметника „Александър Невски“ и Ротондата „Свети Георги“ в София, храма „Успение Богородично“ в Пампорово, изграждането на православен храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост“, издаването на книгите „Българите – първите европейци“ и „Руско-турската война от 1878 г.“.

В родния си град Пловдив Петър Манджуков дарява средства за изграждането на Източно-православен храм „Свето Преображение Господне“ в ж.к. Тракия, на система за видео наблюдение в Стария град и за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходни пътеки; строи  съвместно с Община Пловдив  детски площадки, прави и ред инвестиции в медии, за да подпомага независимостта и развитието на свободното слово в демократична България.

Петър Манджуков е въведен и в званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия, за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква.

За своята хуманистична и хуманитарна дейност Петър Манджуков е удостоен с почетния приз „Човечност“, както и с грамоти от редица български и международни правителствени и неправителствени организации.

На 06 декември 2007 г. Петър Манджуков е награден с „Ордена на благодарността за милосърдие” и е вписан в „Златната европейска книга на корпоративните дарители” за сериозната подкрепа на каузата за предоставяне на равни възможности на хора в неравностойно положение. А от 10 декември 2007 г. детският департамент на Центъра за психологически изследвания носи неговото име. Заслужено за своята щедрост и човечност на 25.01.2008 г. е удостоен със званието “Посланик на добра воля на движението на хората с увреждания“ от Jim Ramstad, конгресмен в Камарата на представителите на САЩ.

За изключително големите си заслуги и принос в развитието на международните връзки на Република България и по повод 60 години от рождението му, с Указ № 228 на Президента на Република България и с решение на Министерски съвет, Петър Манджуков е награден с най-високия орден на Република България “Стара планина“, I степен.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров връчва на Петър Манджуков Отличителния знак на Председателя, Диплом и Свидетелство за дарение заради подкрепата му към научните дейности в областта на тракологията.


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker