Вандали разрушиха преградни съоръжения в НП "Централен Балкан"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 31 Август 2020 12:08

 

Вандали разрушиха оградни съоръжения и врата на територията на НП „Централен Балкан“. Повредите по преградите са били установени на 27 август при обход на паркови служители в района. Съоръженията – врата и

дървена ограда с дължина 12 метра, са изградени в местността Каменливеца в охранителен участък „Джендема“ в защитената територия. Те са направени с цел да пазят резервата и са част от изградено съоръжение от обект „Параджика“, в изпълнение на проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан".

 

Изграденото съоръжение служи за ограничаване на нерегламентираното навлизане на домашни животни в природни местообитания: 9110 Букови гори от типа Luzulo-Fagetum и 9130 Букови гори от типа Asperulo-Fagetum, граничещи с пасищни територии. Оградите са с цел запазване на природните местообитания от негативните въздействия на пашуващите животни. Подобни съоръжения са необходими поради наличието на свободно пащуващи животни и навлизането им в горски територии.

Постоянното навлизане на домашни животни в горските местообитания води до тяхната фрагментация, обедняване на тревния състав, механични повреди, утъпкване, системно замърсяване на питейни водоизточници, безпокойство на дивите животни и др.

От дирекцията на НП „Централен Балкан“ апелиран всички, които милеят за природата, да не остават безразлични към подобни посегателства, да подават сигнали, показващи подобни действия от страна на посетители в защитената територия.

Телефон за подаване на сигнали: 35966801277 (всеки делничен ден от 8.00 до 16.30 ч.), 359886090658 (в извънработно време) и на електронна поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker