Пожар в Боровата гора над Карлово!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 31 Август 2020 15:15

Пожар обхвана боровата гора над Карлово, димът бе забелязан преди около час, малко по-късно пушек се изви от още три огнища, съобщава marica.bg. Горят треви, храсти борови иглички, огънят не е обхванал дърветата, а се стели по земята. Огънят е обхванал около 7-8 декара.

На място са 15

пожарникари от РС Пожарна безопасност и защита населението в Карлово и над 25 горски работници и служители. Очаква се към тях да се присъединят още хора. Общинската администрация е в готовност да окаже съдействие, заяви секретарят на общината Стефан Стефанов.

 

Теренът е изключително труден, огнеборците гасят с пръскачки, част от тях пренасят вода с туби от Стара река, заяви пред „Марица“ директорът на Държавно горско стопанство – Карлово Златю Кличев. Освен това духа и вятър, който разпалва огъня. Но надеждите на участниците в гасенето са да успеят да потушат пожара преди да падне нощта.

Това е четвъртият пожар в боровата гора над Карлово за последните две години. По това време през 2018-та пожар избухна в същата местност на около стотина метра по на изток. Борбата за спасяването на гората продължи три дни с участието на десетки доброволци.

Последният пожар там бе преди два месеца.

Според експерти пожарът е умишлен – теренът там е изключително труден, наблизо няма пътека и е почти невъзможно случаен минувач да се озове там. Не става въпрос и за предизвикване на пожар, за да се предизвика сеч на дървесина – гората е засадена с цел предпазване на склона от ерозия и там не се допускат никакви горски мероприятия.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker