Започна археологическият сезон на Римските терми в Хисаря
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 11 Септември 2020 00:23

За археологическото проучване на Римските императорски терми в Хисаря Археологическият музей в Хисаря получи този сезон финансиране от Министерството на културата за над 25 000 лева.

Директорът на музея Доц. Маджаров, който четвърт век проучва обекта и провежда там разкопки,  обясни, че от от 8 септември започва същинската работа по обекта, като се очаква да се разкрие културен пласт от югозападната част на термите, т.нар. преддверие. "Смятаме да доразкрием останалата част от отоплителната система, която има канал, по който тече минерална вода", поясни доц. Маджаров. Той очаква и нови археологически находки, защото там е намерена известната мраморна лъвска глава. Тя се пази в Археологическия музей, а нейно копие може да се види на Римските терми.

"Това е поредният проект за термите, за последните четири години, ние редовно получаваме финансиране от МК", добави археологът. По думите му община Хисаря спечели мащабен проект за 10 млн. лева за три обекта в града. Ще се реновират и социализират: Камилите на Крепостната стена, Римските терми и Кулата до пътя Пловдив- Карлово. Това ще стане през 2021 година, когато се очаква термите да бъдат покрити по заданието, което вече е предложено.

Римските терми са разположени са в парк „Момина сълза”. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Целият комплекс обхваща 3000 кв.м. площ. Първоначалното им изграждане, заедно с нимфеума (светилище на нимфите) в тях датира от средата на II век. По европейски проект „Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря” обектът е консервиран, частично реставриран и достъпен за посещение.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker