Карлово пълни училищата с ученици от града и съседните села
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 15 Септември 2020 19:32

Дванадесет общински и три държавни училища отварят врати в община Карлово на 15 септември. Първият школски звънец ще събере учениците в три средни, осем основни и едно начално училище, както и в три

професионални гимназии. В Карлово, Калофер, Клисура и още пет населени места в общината учителите ще посрещнат своите ученици. Вече десет години училищен звънец не бие в Дъбене и Войнягово, в Столетово, Климент и Васил Левски, в Каравелово и още няколко големи села на общината. А дали Карлово, Калофер и Клисура са в онова съревнование както по време на Възраждането, когато всяко от тези китни градчета се стремяло да привлече най-добрите даскали и да има най-подготвените ученици?

 

Днес борбата не е за откриване на ново школо, а за спасяване и оцеляване на всяко училище. А то зависи от това колко ученици ще привлече. През последните 15-тина години броят на населението намалява, а това означава, че и децата, които постъпват в училище стават по-малко. След като през 2010 година бяха закрити основните училища в над десет села в региона, днес децата от тези селища всяка сутрин поемат към школото в Карлово или в съседното село с автобуси или возени в личните автомобили на родителите. Тенденцията към съсредоточаването на образованието в един център е трайна, тя се дължи и на демографския срив, и на миграция, породена от икономически, социални и дори етнически проблеми.

И тази година Карлово пълни двете си средни училища с ученици от първи до дванадесети клас, включително и с деца от населените места на общината, в които няма училища.


В региона се оформиха две ромски училища

В същото време основните училища в най-големите селища – Калофер, Баня и Ведраре едва успяват да сформират по една паралелка от 1 до 7 клас. Училището в Баня, разширено двойно в началото на 80-те години, сега е наполовина празно. Огромната база, строена с труда на учители и ученици пустее. Учениците са основно от ромския етнос. Промяната стана през последните 10-12 години, когато край Баня се оформи ромският квартал „Стряма“, а бумът на младото население там напълни училището. Лека-полека родителите от градчето започнаха да изтеглят от децата от ОУ „Неофит Рилски“ си и да ги водят на училище в Карлово.

По същото време с ромско училище се сдоби Карлово. В ОУ „Райно Попович“ се записват децата от източния край на града, където са съсредоточени ромските махали. Тази година в ОУ „Райно Попович“ ще има по две паралелки във всички класове от първи до седми.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker