Чествахме Деня на независимостта в Климент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Септември 2020 17:30

Многозначителен както за България, така и за Европа е актът на обявяване на независимостта на България. 22 септември 1908 година не е случайност, замислена в кратък исторически момент, а стъпало, знаменателен акт в нашата история.  Това

заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по случай 112 години от обявяване на независимостта на България. И днес ни трябват ясна историческа цел и обединение. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, каза кметът на общината.

Честването на Деня  на независимостта бе в Климент. В него участваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народните представители Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-кметовете на общината Антон Минев, Стойо Карагенски и Николай Цветков, секретарят Стефан Стефанов, общинските съветници Илиана Лалова и Зорница Ранчева, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Тодор Манчев.

„Няма по-добър учител за един народ от историята и паметта за неговите предци… 73-ма мъже и една девойка са храбреците на Климент, съзидателите на историята на селото.“, припомни в официалното си слово Мано Манов - кмет на Климент.

За 14-та поредна година то започна с приемане на почетен строй от 61-ва Стрямска бригада.

Панихида за героите, дали живота си за свободата на България, отслужи негово всеблагоговенство отец Рафаил.

Венци, гирлянди и цветя в знак на признателност бяха положени пред паметника на загиналите.
В празничната програма участваха Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Музикална школа „Карловойс“ и местният Фолклорен ансамбъл „Средногорци“.
Участниците в празника почетоха и 99 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. То този случай Деветгодишният Борис Нанков изпълни Вазовите стихотворения „Новото гробище над Сливница“ и „В бъдещето“ а 13-годишната Симона рецитира „Покойници, навеки спете“.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker