Музей "Всил Левски" приключва два проекта, финансирани от Министерството на културата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 25 Септември 2020 08:31

Почти всяка година музеят кандидатства по отворените сесии за финансиране от страна на Министерството на културата. Тази година бяха одобрени два проекта.

Единият

 

по тема „Музеят като образователна среда“, другият по тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.


Работата започна в края на м. юни и ще приключи в края на м. октомври.

Проектът „Аз уча за Васил Левски“ е продължение на образователната програма, по която музеят работи вече четири години с деца от училищата в град Карлово, но вече насочен към всички български деца на възраст от 7 до 11 години както в България, така и в чужбина. Опитът през миналата учебна година показа, че за по-ефективна работа са необходими допълнителни учебни помагала и други материали за работа с децата. Затова са отпечатани учебни тетрадки, работни листове, изработени са специални магнитни пъзели.


По втория проект в навечерието на 18 юли беше реализирано допълненото и преработено издание "Нови документи за Васил Левски". То включи всички издирени от музея и преведени вече документи от Османския архив в Истанбул, които са свързани със залавянето на участниците в Арабаконашкия обир и Васил Левски и следстевените действия на османската власт срещу тях. Надяваме се сборникът да отговори на очакването на всички читатели след бързото изчерпване на първата част през м. февруари тази година. Официалното представяне се състоя в деня на рождението на Апостола в музея. Предстоят дискусии както по тези документи, така и във връзка с още открити нови документи, които бяха издадени по проект на УниБит в партньорство с Национален музей "Васил Левски".



 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker