Димитър Рашков вдигна паметник на Златю Бояджиев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 21 Октомври 2020 18:34

 

Скулпторът Димитър Рашков изработи бронзовата фигура на големия български художник Златю Бояджиев. Тя бе монтирана върху пиедестал пред

сградата на общината в Брезово. Паметникът ще бъде открит в Брезово днес, когато се навършват 107 години от рождението му на големия художник. Церемонията е насрочена за 12.00 часа. Родният град на един от най-големите български живописци очаква и много гости.

 

Скулптурната фигура изобразява Златю Бояджиев обърнат към любимите му и възпети многократно в платната му хълмове на Средна гора край Брезово. Съществена част от композицията е палитрата на художника, която е и фон на паметника, както и рамки, в които Димитър Рашков е поставил релефи на картини на майстора на четката. Лозови листа и клонки завършват творбата, те символизират лозаро-винарския район, в който се намира Брезово.

Общинският съвет в Брезово обаче още преди няколко години реши да почете своя велик съгражданин с достойна творба и обяви конкурс, който бе спечелен от майстора на пластиката Димитър Рашков. Скулптурата бе създадена за около две седмици през март тази година по време на извънредното положение. Тя бе монтирана през юни, но ръководството на община Брезово изчакваше рождената дата на Златю Бояджиев, за да бъде открита официално.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker