НКЖИ подготвя проект за 267.7 млн лева за жп линията София-Карлово-Филипово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 22 Ноември 2020 18:31

Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще завърши проектите си по плана за възстановяване до 2025 г. Това обеща изпълнителният директор на държавното дружество Красимир Папукчийски  по време на дискусия за стълб 3 от плана, а именно информационна и транспортна свързаност.

Става въпрос за три проекта,

 

 

поверени на инфраструктурното дружество по плана за възстановяване, на обща стойност 729 млн. лв. Те са част от целия пакет от 12 млрд. лв., които България трябва да инвестира до 2026 г.

Изборът на проектите не е случаен. НКЖИ е рисков играч - за всичките години на оперативни програми то така и не се е справило със задачата да завърши една-единствена жп линия от сръбската граница до Бургас. Затова включването му в план, чието цялостно финансиране ще зависи от навременното завършване на всеки проект, е огромен риск и за държавата.



Към проектите на НКЖИ за плана за възстановяване е поставено изискване за т.нар. матуритет. Преведено, това значи да не са големи, да могат да стартират лесно и са с обозримо време на изпълнение.

Какви са проектите
Първият е за цифровизация в железопътния транспорт чрез модернизация на системите за безопасност и енергийната ефективност по TEN-T мрежата на стойност 267.7 млн. лв. Той предвижда система за мониторинг и контрол на влаковете, автоматизиран единен хъб за управление на информацията в НКЖИ, фотоволтаични централи за производство на ток в района на гарите, LED осветление за 120 жп гари и спирки, оптична кабелна мрежа и цифрова телекомуникационна апаратура в участъка София - Карлово - Филипово.

Вторият проект е за преустройство и рехабилитация на ключови гарови комплекси (Мездра, Червен бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово) и изграждане на интермодален терминал Горна Оряховица за 188 млн. лв.А третият - за модернизация на 20 тягови подстанции и 51 секционни постове по TEN-T мрежата с изграждане на система за телеуправление и телесигнализация SCADA на стойност 273.2 млн. лв.

Едно от обясненията за избора на точно тези три проекта е, че със засилването на автоматизираните системи по жп линиите ще се намали броят на служителите, които сега отговарят за това. Интермодалният терминал в Горна Оряховица пък бил предвиден в стратегията за комбиниран транспорт, която се правела в момента и на базата на трафик прогнози, а проектът щял да бъде по подобие на този в Пловдив. Не става ясно обаче защо точно Горна Оряховица, като за места за терминали от години се спрягат София, Русе и Видин. Единственото видимо обяснение може да е именно "матуритетът" - да се окаже, че НКЖИ е напреднала по някаква причина с проекта точно за тази гара и затова сега може да започне работа по нея.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker