Проект приближава калоферската дантела към ЮНЕСКО
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 21 Декември 2020 16:27

Калоферската дантела, наричана още Бялата магия, може да стане едно от живите съкровища под закрилата на ЮНЕСКО. В това вярват дузина млади жени от града, които посвещават много време и усилия да популяризират, изследват и обучават на това плетиво нови поколения плетачки, пише marica.bg

Сто класически модела на прочутата калоферска дантела ще грейнат в специална динамична платформа в интернет и в луксозно хартиено издание. Моделите са част от огромния архив на Творческия център на калоферската дантела в Калофер.

Създаването на платформата и албума са само част от дейностите, включени в проект, посветен на финото плетиво. Той се нарича „Бъдеще за Творчески център на калоферската дантела“ и се финансира от Национален фонд „Култура“ с 65 хиляди лева.

Проектът бе подготвен и спечелен от читалище „Христо Ботев“ в Калофер, част от което е центърът.

Платформата, която ще бъде създадена в интернет включва още сайт, онлайн магазин, видео уроци.

Най-мащабната част от проекта е представянето на моделите на старите калоферски майсторки от началото на 20 век, когато в града под Балкана от Европа пристига нежната совалкова дантела.

Предстои огромна работа, коментира Антоанета Първанова, председател на читалището в Калофер. Много от тези модели са нарисувани на хартия преди един век. Други са изпълнени от конец. Но и едните, и другите имат нужда от компютърна обработка, за да могат съвременните плетачки да ги възпроизвеждат. Архивът в интернет платформата ще е отворен и всеки, които пази калоферска дантела в скрина си ще може да я сканира и сподели, обясни тя.

Представянето на част от огромния ни фонд в интернет и на хартия ще даде възможност на специалисти да изследва стила „калоферска дантела“, тъй като совалковата дантела я има в целия свят, но стилът, създаден тук от първите плетачки е уникален и той ще изследван, уточнен и формулиран от експерти.

Интернет платформата ще позволи за продаваме нашите дантелени сувенири онлайн, а също и да представяме видео уроци на желаещите да изучават този занаят.

Очакванията си от осъществяване на този проект са доста амбициозни, сподели още Антоанета Първанова. Намеренията на читалището са с изследването на калоферската дантела и всички други дейности по проекта калоферската дантела да влезе в Живите съкровища на ЮНЕСКО.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker