Кметът на Калофер Румен Стоянов с призив за важно дарение
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 07 Януари 2021 09:41

Българи от цял свят и от страната звънят на кмета на Калофер Румен Стоянов, готови да платят глобата от 1000 лева заради Мъжкото хоро в Тунджа на Богоявление. Първи желанието да помогнат в плащането на санкцията заявиха участници от хорото и още десетки калоферци, които ценят ритуала. А телефонът на кмета прегрява от

обаждания от България и от всички краища на света, пише marica.bg.

 

Рано сутринта на Йордановден над 100 младежи и мъже от Калофер влязоха в реката, за да изпълнят ритуала по спасяването на кръста на Йордановден, който в града се провежда с Мъжко хоро, станало популярно с целия свят.

Няколко часа по-късно обаче от областната администрация в Пловдив съобщиха, че заради неспазване на противоепидемичните мерки и заповедта на здравния министър по време проведеното „мъжко хоро“ в Калофер, допуснатите струпвания на много хора и неносенето на предпазни средства, РЗИ ще санкционира кмета на Калофер Румен Стоянов. Санкцията ще бъде в максимален размер като ще се прецени - дали ще му бъде наложена като на физическо лице -1000 лева или на администрацията като юридическо лице – 2000 лева.

Уважавам традициите, неведнъж съм присъствала в Калофер, но ситуацията сега е различна. Има наложени мерки, които трябва да се спазват. Правилата са за всички и всички трябва да ги спазваме, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Телефонът ми не спира за звъни от Йордановден, заяви пред „Марица“ Румен Стоянов. Досега ми се обадиха над 300 човека. Току-що ми позвъни жена от Сливен, готова да дари пари за плащането на глобата. Звънят от Лондон и Мюнхен, от Варна и Кюстендил. Не мога да скрия вълнението си, не мога да спра сълзите си, призна развълнуваният кмет. Хората поздравят калоферци и мен за Мъжкото хоро и заявяват, че са готови да помогнат за плащането на глобата, разказа Румен Стоянов.

Той обаче има друго предложение към тези хора, то е посветено на Христо Ботев. В момента вървят снимките на игрален филм, посветен на гениалния поет и революционер. Вече обявявам дарителската сметка за набиране на средства за филма, заяви кметът на Калофер. Вече са готови 60 минути от лентата. Готов е и трейлър, който ще се завърти, за да видят хората атмосферата, артистите, духът на филма. Затова приканвам всички, които се обадиха, че са готови да платят глобата, наложена ми заради хорото в Тунджа, да насочат парите, които са готови да заделят за друга, много голяма кауза – филмът за великия Христо Ботев. А глобата ще си я платят сам, категоричен е Румен Стоянов.

 

Източник: marica.bg

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker