Сопот чества Освобождението на града от турско робство
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 13 Януари 2021 17:20

Сопот чества днес 143 години от Освобождението на града от турско робство. Церемонията бе в камерен състав начело с кмета на общината Деян Дойнов. Групата, в която участваха

 

десетина човека, сред които и директорът на къща-музей "Иван Вазов" Борислава Петрова, отдаде почит на руските войници и офицери, предвождани ген. Павел Петрович Карцов пред техния паметник, в западния парк на Сопот, там където руснаците са били посрещнати от жителите на Сопот и околните села.

 

"Днес отбелязваме 143 г. от освобождението на Сопот. Ген. Карцов предприема стратегически ход, който хвърля турското командване в пълно недоумение. „Телеграфът донесе вестта за преминаването на русите през Троян. На всички това ни се стори дори невероятно. През Троян?! И то зиме?! Откровено казано, ние не повярвахме на това известие", припомни кметът на Сопот Деян Дойнов.
Отрядът на генерал Павел Карцов с лекота овладява село Христо Даново, градовете Сопот и Карлово и село Калояново. В следващите бойни действия достига до Галиполския полуостров.
"Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде", казва Волтер. За свободата няма прегради и ограничения. Благодаря и се прекланям пред подвига.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker