Филмът за индустриалеца Иван Грозев от Карлово тръгва в социалните мрежи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 16 Януари 2021 00:04

Филм за съратника на Васил Левски и основателя на Българската търговско-промишлена палата Иван Грозев от Карлово тръгва в социалните мрежи You tube и Linkedin. Премиерата на филма бе на 9 септември 2020 г. в Дома на киното в София, но вместо да тръгне по кината лентата остана

 

затворена заради пандемията от ковид-19, пише "Марица".

 

Сега председателят на БТПП Цветан Симеонов и Степан Поляков от Продуцентска къща Five Star Media Group дадоха началото на публичното представяне на съвместно продуцирания  и изготвен филм  за живота и дейността на Иван Грозев, първия председател на Българската търговско-промишлена палата.

Иван Грозев е от Карлово, той е един от най-близките съратници на Левски. Преди освобождението той има текстилна фаблика в родния си град. Той е секретар на Първия градски съвет на Карлово веднага след Освобождението от турско робство през 1878 г.

В свободна България Иван Грозев става строителен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини Мошино. По това време той е избран за кмет на София, а по-късно и основател и първи председател в 125-годишната история на Българската търговско-промишлена палата.

Днес в Карлово е запазена къщата, която Иван Грозев си строи. Тя се намира на площад „Васил Левски“ точно зад паметника на Апостола, тя е приемна на БТПП, а в нея е уредена и експозиция за този забележителен българин.

Филмът „Патриарха на градежа“ е своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век -  един от най-динамичните периоди в българската история.

Предвид неблагоприятната ситуация и поради невъзможността за прожекции,  бе постигната договореност филмът да се разпространява чрез социалните мрежи You Tube и Linkedin.

„Препоръчвам на всички българи да видят филма и да научат за живота и приноса на един скромен, но всеотдаен и родолюбив българин, оставил следа в нашата история“ каза Цветан Симеонов, председател на Палатата.

Цветан Симеонов пое ангажимент да се съдейства на регионалните търговски палати да окажат подкрепа филмът да се представи по цялата бизнес общност. А когато обстановката позволява лентата ще бъде представена по обичайния ред в киносалоните.


Източник: marica.bg

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker