Фотографката Мария Сюпюрдекова зарадва Мерсия Макдермот със снимки от Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 16 Януари 2021 17:36

Карловската фотографка Мария Сюпюрдекова  зарадва английската писателска Мерсия Макдермот с албум снимки.  А авторката на романа "Апостолът на свободата" благодари и на нея, и на  Карлово за признателността на града към нейно дарение. Мерсия изпрати сърдечното послание чрез

 

Мария Сюпюрдекова, с която през последните  две-три години размениха  писма, пише marica.bg.

 

В навечерието на 1 ноември, Деня на народните будители в Карлово бе открит посветителски надпис в чест на Мерсия Макдермот. Той бе поставен на голяма каменна чешма, дарена на града от английската писателка през 1987 година в чест на 150 години от рождението на Васил Левски.

Фотографката Мария Сюпюрдекова, която снима важни събития в региона, подготви дар за авторката на „Апостолът на свободата“. Пратката съдържаше писмо, печатни материали и серия снимки – от откриването на чешмата и от представянето на книгата на Макдермот в Карлово, посветена на Димитър Благоев през 2019-та.

„Получих снимките, които показват откриването на чешмата в Карлово. Много ви благодаря! Като почетен гражданин на Карлово, радостна съм, че имах възможността да даря нещо трайно и полезно на града, където съм прекарала толкова много незабравими, щастливи дни“, написа на български обичаната в града на Левски писателка. През 2018 година Мария Сюпюрдекова посети Мерсия в Плимът и освен с много снимки от събития, в които писателката участва, фотографката я зарадва със здравец от Карлово.

Мерсия Макдермот е на 94 години, от 1962 до 1989 г. с кратки прекъсвания тя живее и работи в България, преподава в Английската гимназия в София, води курс „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет и пише няколко монографии за бележити българи. Сега писателката живее в Плимът, Англия, но продължава да разменя писма с нейни приятели от Карлово. Тя има и ръкопис, посветен на любимото и Карлово и щастливите и дни, прекарани в града. А освен почетен гражданин тя е и първият носител на Наградата на Карлово.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker