Карловка подготвя колекция от захарчета за Гинес
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 18 Януари 2021 18:11

 

Карловка е готова да представи своята колекция от пакетчета със захар пред Книгата за рекордите на Гинес. 41-годишната Румяна Христова притежава 17 хиляди захарчета от

 

68 държави от почти всички континенти. Сбирката и тежи цели 90 килограма и вероятно е най-богатата у нас и със сигурност една от най-впечатляващите в света.

Румяна съхранява колекцията си в къщи като внимава за влажността на въздуха. Ако тя е по-висока, захарта ще започне да се топи и пакетчетата да се разпадат. Карловката събира своята колекция в класьори, там захарчетата са подредени по години, по серии и по държави.

Румяна започнала да събира захарчета преди 26 години, тогава още била ученичка в Икономическия техникум в Клисура. Когато излизала със съучениците и приятелите си, пиели кафе или чай, а в заведенията вече сервирали горещите напитки не със захарница, а с пакетчета захар. Румяна не обичала подсладено кафе или чай, а и се струвало разхищение да захвърля захарчетата в мократа чинийка или в пепелника. Освен това се впечатлявала от картинките – първоначално най-разпространени били тези с жълти животни, а по-късно с фолкпевици. Тя слагала пакетчето в джоба или чантата. Неусетно се събрало голямо количество. Решила да си направи колекция.

През 90-те нямала възможност да пътува, а и тя не смеела да споделя за хобито, защото не знаела как ще се приеме. Затова колекцията набъбвала бавно. Постепенно обаче хората около нея разбрали и започнали да и подаряват пакетчета. Когато се появил Интернет тя се свързала с доста хора от България и от света. А Фейсбук сякаш бил създаден да открие стотици като нея, които събират захарчета. Сега поддържа контакти с над 150 колекционери от САЩ и Русия, от Испания и Италия, от Германия, от Африка, има пакетчета дори от далечна Аржентина.

Понеже вече имала информация, че захарчетата в Италия са с много интересни картинки, тя си организирала екскурзия освен да види Колизеума, но и да събере пакетчета със захар. На Апенините има дори музей на захарта, който силно впечатлил карловката. Италианските захарчета са най-интересни и многообразни, а американските най-скучни, смята тя. Така е, вероятно защото в САЩ предпочитат да подслаждат напитките със захарин.

Увлечена по хобито си да притежава пакетче, което няма в сбирката си, Румяна купувала по стек с 1000 захарчета.

А за една Нова година дори си нанизала пакетчета на конец и си направила захарна рокля.

Сред най-запалените колекционери на захарчета в света е руснак, който има 20 000 пакетчета, разказва Румяна. Сега тя е само на крачка от него. Близки и познати я подкрепят силно в нейното сладко хоби, носят и захарчета от всички краища на света и мечтаят да видят името и в Рекордите на Гинес. Румяна не крие, че това ще е голяма радост за нея.

Събирането на захарчета обаче не е единственото хоби на Румяна. Тя е аниматор в туристически комплекс Старинно Карлово и стана един от героите на „Марица“ с хобито си да бродира български шевици. Румяна обича да пътешества, както и да гледа света през обектива на фотоапарата си.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker