Спецоперация в Карлово! Полицията разкри мрежа за фалшиви лични карти и паспорти!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 18 Януари 2021 18:45

Във времето между 15 и 18  януари 2021г. в градовете Пловдив, Ихтиман, Карлово и Самоков служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, отдел "Икономическа полиция" на ОД МВР Пловдив и Окръжен  следствен отдел са провели множество действия по разследване свързано с документни престъпления.  Извършени са 15 претърсвания

 

и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са били намерени множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България.

По време на полицейската операция са иззети и вещи, необходими за изготвяне на откритите неистински документи- снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки  и преса за изработката им.

До момента е установено, че изготвяните документи  са били предназначени за  албански, турски и тунизийски граждани с цел свободното им придвижване в границите на Европейския съюз.

Според събраните доказателства, обвиняемите  влизали в контакт с граждани, които желаели да се снабдят, не по установения ред, с документи за постоянно пребиваване в Република България, като срещу различни парични суми, достигащи над 10 000 евро ги снабдявали с тях.

Сред задържаните е и полицейски служител – инспектор в дирекция „Миграция“ към МВР, снабдявал другите обвиняеми  с данни от информационните архиви -  серийни номера на лични документи.

До момента има установени двама чужди граждани, които са направили опит да напуснат пределите на България в посока държави от ЕС, с предоставените и изготвени от обвиняемите неистински документи. Те са били задържани на съответните гранични пунктове у нас.

Иззети са пет броя неистински документа за продължително пребиваване в България на чужденци, които са с изключително високо качество на изработка. При претърсванията и изземванията на два от адресите са намерени и огнестрелни оръжия – два броя пистолети  и боеприпаси. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на фалшиви  дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 000 лева.

На 19 януари 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми.

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и МВР, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив, ст.комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив, Стефан Банков, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, Светослава Пенчева и Стоян Павлов, наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Пловдив.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker