Специалисти с разни професии се заселиха край ски пистите в Родопите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 24 Януари 2021 10:21

Все повече IT спецове избират да работят далеч от града, съвсем близо до ски пистите в Родопите. Буквално стават от леглото и са сред скиорите, разказва Станислав Вангелов.

Младият чепеларец с приятелката си Полина Стоянова и Цветелин Андреев още през 2015 г. правят лаптопаджийски лагери за рестарт на дигитални номади. "Изпреварихме времето, въведохме го преди 5 години и го развихме. Така че в пандемията само надградихме възможностите, които са много търсени сред работещите в хоум офис", каза Вангелов.

IT спецове се заселиха в иглута на Пампорово, ползват ги за офиси.

Осигуряват места за дистанционна работа и зиме, и лете на хижа "Старата мечка" на Мечи чал, на 1830 метра надморска височина. В слънчеви иглута до хижа "Студенец" в самата ски зона в Пампорово, на 1650 м надморска височина. И в Чепеларе, на 1100 метра надморска височина.

Иглутата на Пампорово са голям хит, имат формата на геодезичен купол, така че да акумулират най-много слънчева енергия и топлина - по подобие на тези, строени преди векове.

IT спецове се заселиха в иглута на Пампорово, ползват ги за офиси.

В иглутата на Пампорово

"Те хем работят, хем рестартират вдъхновението си с природна атмосфера и спорт", казва Вангелов.


В пандемията пристигат не само IT специалисти, но и широк кръг от свободни професии, които могат да си позволят дистанционна работа. Идват архитекти, журналисти, счетоводители, хора със собствен бизнес, занимаващи се с електронна търговия, преводачи...

"Имаме възможността да им предложим пълна изолация и спазване на противоепидемичните мерки изцяло. До Пампорово стигат с автомобила, слизат и вече са в иглуто. А после във всеки свободен момент могат да се качат на ските или сноуборда и вече са на пистите", обяснява Вангелов.

IT спецове се заселиха в иглута на Пампорово, ползват ги за офиси.

В Пампорово по време на пандемията Вангелов отвори първия в страната лагер "Кемпер стоп". Желаещите пристигат с кемперите си, паркират ги до пистата, връзват им ток, вода, интернет и така работят и карат ски.

"Над 40 мегабита ъплоуд и данлоуд е интернетът, което ги устройва прекрасно. В момента идват много малки групи - тип семейство или по двама-трима колеги и приятели. Интересът е голям", казва Вангелов.

От тази зима хит за лаптопаджиите е посрещането на изгрева на кула "Снежанка". Те се оборудват с фенерчета на главите и специална екипировка, с която им се връзват ските и сноубордът за тялото - ски панти с колани и сплит борд. Тази екипировка им позволява да ходят нагоре, а обратно - да се пързалят. Посрещат изгрева, след което започват работния си ден на лаптопите.

IT спецове се заселиха в иглута на Пампорово, ползват ги за офиси.

"Районът на Пампорово, Чепеларе и Смолянските езера е известен с най-многото слънчеви дни в годината. А и с особеността на въздуха, която дава възможност за климатолечение, озонолечение и слънцетерапия, така необходими на седящите в офиси", посочва Вангелов.

Идеята за лагерите на Станислав и Поли им дошла при ски ваканция в Чепеларе през 2011 г., тъй като самите те имали нужда от рестарт сред природата. Станислав е от Чепеларе, но работил извън родния си град като корпоративен служител.

"Някак си естествено в края на 2012 г. трайно се преместихме в Чепеларе да си живеем семейно. Тогава се насочихме към високопланинска зимна и лятна туристическа дейност, която се изразяваше в организиране на спортни състезателни събития, иновативни тиймбилдинги, ски/сноуборд/байк обучения и преходи. А също и в  разработване на концепция за възраждане на климатолечението в Средните Родопи", казва той.  

Отнело им около 1-2 години, докато започнат по-осъзнато да привличат хора, чиито професии се побират в една раница с лаптоп и им позволява да си работят в планините. Така решили, че са готови да направят Mountain Restart Office над Пампорово и Чепеларе в гората.

От лятото на 2015 г. започнали да правят летни и зимни лаптопаджийски лагери (CoWorkation Camps) и наистина станали "споделено" пространство.

Нашето е по-правилно да се нарече co-living & co-working - място за презареждане, защото услугата, която предлагаме, е за повече от няколко дни. Замислили сме и високопланински дигитален хъб за рестартиране на такива хора. Ще направим нещо като в Бали в Индонезия и Чанг Май в Тайланд, казват ентусиастите.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker