Общинари се готвят да отрежат от двора на Пионерския дом за паркинг
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Януари 2021 09:32

Да стане ли част от двора на бившия Пионерски дом паркинг, това предстои да обсъдят общинските съветници в Карлово. Това съобщи в профила си във ФБ общинският съветник Светлозар Янков. Той представи проблема и даде възможност за широка обществена дискусия - редно ли да се отнема от един прекрасен двор край една сграда, която е част от живота на Карлово, за няколко паркоместа. Ето целия коментар на Светлозар Янков.

Уважаеми жители на община Карлово, отново се чувствам длъжен да изнеса в публичното пространство конкретни решения, които предстои да бъдат обсъдени и гласувани от общинския съвет.
Става въпрос за разделяне на имот - публична общинска собственост в централната част на гр.Карлово. По-конкретно, говорим за двора на "Център за работа с деца", който граничи на север с училище "Кирил и Методий". Проекта за решение, който се предлага за гласуване на общинските съветници, предвижда отнемане на половината от двора на този център, като идеята е там да се обособи паркинг. Платен, разбира се.
Законово, няма пречка това да се случи.
Друг е въпроса, колко целесъобразно е това за нас, гражданите на община Карлово?
Аз лично, отлично разбирам необходимостта от нови парко места, които в района са в недостиг, поради всеизвестни причини, но това небива да се случва на всяка цена и на всяко възможно място.
Да, в "Центъра за работа с деца" не кипи от живот, но това е една прекрасна обществена сграда с огромен потенциал и чудесен зелен двор.
Всъщност, това е една зелена площ в централната част на града, която не бива да се ликвидира с лека ръка.
Припомням, че през изминалата година, подобен проект предвиждаше отнемането на част от двора на училище "Кирил и Методий", за да бъде обособен там паркинг.
След като дадох гласност по темата, тя стана обект на своеобразно обществено обсъждане в социалните мрежи, което доведе до оттеглянето на докладната от страна на вносителя т.е. кмета , което аз лично оцених като мъдър ход, съобразен с общественото мнение.
Като общински съветник избран от вас, жителите на нашата община, аз не само имам правото, но и съм длъжен да Ви държа в течение с работата ми като такъв.
Групата на ВМРО, няма да подкрепи това предложение, и това не подлежи на съмнение. Очернянето ни от страна на определени хора и структури не ще ни спре да изразяваме волята на хората които са ни избрали.
И тук не става въпрос за политика, а за основни принципи на демокрацията.
Искам да припомня и на по-емоционалните от вас, които ще реагират остро на тези намерения, че активно гражданско общество не може и не трябва да се гради на основата на рогатни и обиди по адрес на институциите. Наптотив. Трябва чрез диалог и консенсус да работим за нашата община. А когато не сме съгласни с нещо, да го заявяваме ясно и категорично, но без да излизаме от границите на нормалното.
На предстоящата онлайн сесия на Общински съвет Карлово, тази докладна, вероятно ще бъде подкрепена от управлявите, но това не е края. Ако се наложи, можем да предприемем действия, които закона за местното самоуправление ни позволява. Подписка, местен референдум и т.н.
В крайна сметка, решенията са в ръцете на гражданите, а общинските съветници са само заявители на волята на своите избиратели. Добре е да го знаем и помним!

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker