Молебен за здраве и две икони ще пазят нашите рейнджъри в Афганистан
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 02 Март 2021 17:23

Близо 120 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово заминават за Афганистан за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.  Контингентът, който включва национален елемент, рота за охрана и щабни офицери бе изпратен с тържествена церемония от площад „Васил Левски“ в Карлово.

Контингентът ще изпълнява  задачи, свързани с  охраната на вътрешния периметър на летище „Баграм“.

Две икони, едната на свети Георги Победоносец, дарена от

 

началника на отбраната адмирал Емил Евтимов и на света Богородица, подарък от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, ще пазят нашите военнослужещи от Афганистан по време на мисията им.

Политическата ситуация в Афганистан е сложна, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов. Той допълни, че вътрешнополитическият  диалог там върви трудно. Беше планирано до  1 май  съюзният контингент да се изтегли  от Афганистан, но окончателно  това решение ще бъде базирано на условията в страната, за да не се допусне Афганистан да генерира нестабилност, тероризъм и мигрантски вълни към Европа. Това решение предстои, подчерта началникът  на отбраната. България е в коалиционни отношения. Заедно с партньорите от НАТО се разгърнахме за мисията и когато се вземе решението, заедно ще се изтеглим  от там. В този контекст жените и мъжете, които сега заминават изпълняват съюзни ангажименти, оказват подкрепа на международния ред и сигурност, допълни адмирал Евтимов.

На въпрос на „Марица“ дали е повишен рискът за българските военнослужещи предвид усложнената политическа обстановка в Афганистан адмирал Евтимов заяви, че в момента нивото на риска е приемливо, което позволява да изпълняваме задачите, които ние като държава сме се съгласили да изпълняваме в рамките на мисията. Ние следим ситуацията и оказваме непрекъснато осигуряване, допълни началникът на отбраната. Той припомни, че  миналата година, когато са се наложили  две предислокации на нашия контингент в Афганистан.

Адмирал Евтимов заяви още ,  подготовката на   контингента за мисията е на много високо ниво и благодари за това на  командващия на Съвместното командване на силите за успешното прилагане на съюзните стандартите, както и  ген. м-р Михаил Попов - командир на Сухопътни войски и на командирът  на 61-ва Стрямска бригада бриг. ген. Деян Дешков за положения воински труд, проявената отговорност и дисциплина.

Във връзка с пандемията от коронавирус адмирал Евтимов заяви, че 96 на сто от военнослужещите  от контингента  за Афганистан са ваксинирани срещу ковид-19, а останалите са преболедували  болестта и по медицински причини за тях не е необходима ваксинация.
За предстоящите парламентарни избори в България българските военнослужещи в Афганистан  ще могат да упражнят правото си глас, тъй като ще бъде устроена избирателна секция.

Пожелания за успешна мисия и всички да се върнат живи и здрави отправи и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.Молебен за здраве на военнослужещите  отслужи Знеполският епископ Арсений, викай на Пловдивския митрополит Николай.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker