С мощен звън на хлопки, красиви маски и факли прануваме Сирница в Карловско
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 05 Март 2021 12:57

 

Мощен звън на хиляди хлопки и багрите на стотици кукерски маски ще възвестят началото на Сирната седмица и идването на пролетта в Карловско. Деца и възрастни вече се опасаха със звънци и хлопки и всяка вечер

репетират специалните стъпки на кукерите. Най-красивата фиеста, която ще прогони зимата и ще доведе пролетта вече приближава. На 12, 13 и 14 март  Карловският край ще празнува Сирни Заговезни. Факлоносци ще възвестят началото на Сирната седмица в Карлово. Шествието от кукери от пет селища в Подбалкана ще тръгне по култовата улица „Водопад“ в Карлово в петък, 12 март, в 18.30 часа. Да се присъединят към него от сега се готвят млади хора с децата си. Те ще облекат карнавални костюми на приказни и народни герои и ще тръгнат след звъна на хлопките.

 

Шествието от факлоносци и маскирани се провежда за втора година в Карлово и вече е чакано с нетърпение от жителите на региона.

Организираното честване на Сирни Pаговезни е в събота, когато всички кукерски колективи от Калофер до Клисура идват в Карлово за маскарадните кукерски игри. Заради пандемията тази година обаче те ще преминат по нов сценарий. Вместо голям спектакъл на площад „20 юли“ тази година кукерските групи се придвижват в шествия по улиците „Петко Събев“ пред сградата на община Карлово, ул. „Ген. Гурко“ от полицията по площада и по улица „Водопад“. Те ще пристигат на площада през интервал от 15-тина минути, ще представят своят танц и ще отстъпват място на следващата група.

Новият сценарий е съобразен с мерките срещу коронавируса. Така гражданите ще могат да се насладят на красивите костюми и звъна на хлопките от дистанция, без да се струпват на площада.

След прочутите маскарадни игри в Карлово празникът продължава в Бухаловия хан на комплекс Старинно Карлово. Сложи маска и запаши хлопка, канят организаторите. Кукерските колективи на Горни Домлян и Сушица са подготвили маска и хлопка за всеки, който иска да стане част от настроението на Сирница. В двора ще Бухаловия хан ще бъде подредена и трапезата на Сирната седмица – яйца на очи, гарнирани със сирене и извара, баница със сирене, халва, за само част от ястията, които самодейците от Карловско ще предложат на трапезата.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker