На 8 март в Карлово жените във властта в дискусия "Кой, ако не ние, жените?"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 08 Март 2021 18:34

В деня, в който отбелязваме икономическите, политическите и обществените постижения на жените Младежкият информационен център Карлово представи проучване по темата за жените във властта на Европа и България и дискусия на тема "Кой, ако не ние, жените?"
Официални поздравителни адреси за събитието изпратиха вицепрезидентът на Република България, Илияна Йотова, и Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.
Събитието бе част от едноименния проект на Младежкия информационен център, подкрепен от Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women, с който Младежкият информационен център - Карлово надгражда своята  10-годишната  работа по темата за овластяване на младите хора, така че те да станат бъдещи лидери, борещи се за равни права на всички.
На събитието присъстваха народни представители от 44-то Народно събрание, кандидат народни представители за 45-тото НС от различни партии и обединения, жени общински съветници от Общинските съвети на Карлово, Сопот и Златица, жени кметове на населени места в Община Карлово и жени на ръководни постове в общинската администрация.
След представяне на проучването за жените във властта на Европа и България се състоя  открита дискусия с жените-участници в събитието с уточнението, че това не е предизборен и политически дебат. Затова не бе направено представяния на жените-участници, те трябваше да  споделят  опита си в националната и местна власт и местното самоуправление. Така те дадоха пример и кураж на активните ни момичета да следват смело мечтите си и да търсят равните си права и шансове за изява във всички сфери.
Кметът на Община Карлово, д-р Емил Кабаиванов поздрави жените-участници и им връчи ръчно изработените от младежите подаръци с послание да продължават огъня в борбата за равни права и равенство между жените и мъжете.
Целта на събитието бе и да се засили лобизмът по темата за равенство на жените и мъжете, обединението на жените, когато става въпрос за важни социални въпроси като равни права, равни условия на труд и равно заплащане, защита от домашно насилие.
Ръководителят на Младежкия информационен център Цветина Захарлиева благодари на всички взели участие и  пожела повече жени в новото управление на страната, защото "Кой, ако не ние, жените?" сме "най-добрите обединители на род, семейство и общество". А кога  ще ги стигнем....естонците с жена президент и жена премиер, предстои да видим,, коментира Захарлиева.
Радваме се, че има толкова много жени на челни позиции в листите за кандидат народни представители. Това показва, че смело вървим по пътя на отстояване правата на жените и равенството, заяви организаторката на събитието. Тя пожела успех на всички жени кандидат народни представители.  "Колкото повече, толкова повече!" и да си пожелаем в 45-тото НС и новото управление на страната да минем бариерата от 40% жени, поставена като заветна цел от Съвета на Европа, заяви още Цветина Захарлиева.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker