Гражданите на Баня се борят за запазване на павираните улици в града
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 12 Април 2021 18:22

Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в град Баня, Карловско? Предстоят ремонтни дейности по улици в градската част и плановете са за премахване на паважни настилки и замяната им с асфалт. Гражданите от Баня поискаха съхраняването им и в подписка от над 320 души, съобщава в свой репортаж БНР, програма Хоризонт.

„Не може всичко да се унищожава, не може ли нещо да остане от нашите предци и да

 

 

разказваме на децата как сме го съхранили“. Това попита в предаването „Хоризонт до обед“ Стоян Нанков от град Баня. Той си пожелава да има някакъв глас в защита на гранитните павета в населеното място и подчерта, че по цял свят хората си пазят древните настилки и се гордеят с тях.

С коментар по темата се включи и инж. Соня Тодорова, автор на петицията:

„В подписката се посочва, че паважните настилки притежават историческо значение за града и качества да оцелеят във времето. Те са изградени по време на управлението на цар Борис III и свързват основните артерии на града - Царския дворец, Църквата „Св. Константин и Елена, Царската жп гара и Централната баня“.

Хората искат съществуващите паважни настилки да бъдат пренареждани качествено и да се запазят изцяло автентично.

„Проектът е все още в процес на разработване, той включва ул. “Карловска“ (от проекта само тя е павирана) и ул. „Родопи“, която е с асфалт и сега, и той ще бъде подменен. Обаче ул. „Карловска“ е цялата пропаднала, не мога да кажа, че това е някакво наследство, и ако ние искаме да се развиваме като туристически град, с тази неремонтирана от десетки години улица, тя е с различни видове настилка по нея, няма облик, няма да станем туристически привлекателни, ако не ремонтираме. Пред църквата старият площад ще бъде запазен със старата настилка. Тези хора от подписката да бяха дошли да ни попитат какво точно ще правим – просто нямаме диалог с тях. Аз държа като кмет и смятам, че ул. „Карловска“ няма да бъде павирана, защото тя в момента е една мешавица от различни видове асфалт и павета. Тя трябва да бъде ремонтирана“, каза кметът на град Баня Стамен Гешев.

playmute
00:00 / 11:43
Интервю на Таня Милушева с Димитър Ахрянов и с Пенка Петрова в предаването „Хоризонт до обед“
„Моят опит сочи, че има противопоставяне на мненията по тези теми, защото има все повече привърженици на паважните настилки“, посочи главният арх. на Пловдив (бивш на Карлово) Димитър Ахрянов.

„Когато се говори за паважни настилки, трябва да се има предвид, че има различни видове – от естествени и от други елементи. В Пловдив също гледат с носталгия към паважа от естествени материали, положен в началото на 20 век, като един хубав завършек на градската следа. Смятам, че повечето хора искат запазване на настилките от миналото, но има явно противопоставяне по тази тема – за и против. Според мен трябва да бъде изградена стратегия за запазване на тези настилки в цялост за цялата страна.

Пенка Петрова от Баня допълни:

„Откакто се помня, тези улици в центъра са с гранитни павета. Те въобще не са мръднали, но след разширяването на улиците нивелацията се наруши и се наруши и красотата. Има начин да се реконструира по стария начин, а сега искаме да го съсипем. Лоши стопани сме, възмутена съм тук да стане като с жълтите павета в София“.

Източник: БНР, програма Хоризонт

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker